Dušené kuřecí maso s tymiánovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
3 lžíce máslo
1 ks cibule
1 ks kuře
1 ks mrkev
1 ks petržel
4 kuličky nové koření
3 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
200 ml suché bílé víno
1 - 2 lžičky limetková šťáva
5 větviček čerstvý tymián
6 kuliček celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuře očistíme od přebytečného tuku a omyjeme. Cibuli, mrkev a petržel oloupeme. Kuře vložíme do hrnce přidáme zeleninu a nové koření, černý pepř, sůl a svazek čerstvého tymiánu. Přilijeme vodu a víno tak, aby hladina tekutin sahala do tří čtvrtin kuřete. Hrnec zakryjeme a kuře zvolna dusíme doměkka

  2. Dušené kuře vyjmeme a vývar přecedíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme vyškvařit. K výpeku přidáme máslo a mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vše postupně naředíme vývarem a zvolna vaříme asi 20 minut. Mezitím kuře zbavíme kůže, obereme a maso natrháme po vláknech na proužky

  3. Uvařenou omáčku ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Přilijeme smetanu, krátce necháme přejít varem a vložíme maso. Omáčku podle potřeby okyselíme limetkovou šťávou

  4. Dušené kuřecí maso s krémovou tymiánovou omáčkou podáváme s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!