Dušené kuřecí maso s tymiánovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 lžíce máslo 1 ks cibule 1 ks kuře 1 ks mrkev 1 ks petržel 4 kuličky nové koření 3 lžíce hladká mouka 1 kelímek smetana ke šlehání 200 ml suché bílé víno 1 - 2 lžičky limetková šťáva 5 větviček čerstvý tymián 6 kuliček celý černý pepř
Postup Dušené kuřecí maso s tymiánovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Kuře očistíme od přebytečného tuku a omyjeme. Cibuli, mrkev a petržel oloupeme. Kuře vložíme do hrnce přidáme zeleninu a nové koření, černý pepř, sůl a svazek čerstvého tymiánu. Přilijeme vodu a víno tak, aby hladina tekutin sahala do tří čtvrtin kuřete. Hrnec zakryjeme a kuře zvolna dusíme doměkka
Dušené kuře vyjmeme a vývar přecedíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme vyškvařit. K výpeku přidáme máslo a mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vše postupně naředíme vývarem a zvolna vaříme asi 20 minut. Mezitím kuře zbavíme kůže, obereme a maso natrháme po vláknech na proužky
Uvařenou omáčku ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Přilijeme smetanu, krátce necháme přejít varem a vložíme maso. Omáčku podle potřeby okyselíme limetkovou šťávou
Dušené kuřecí maso s krémovou tymiánovou omáčkou podáváme s rýží.