Tvarohový dort se želatinou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
0.8 balíčku máslo
2 sklenky mléko
2 balíčky piškoty
1 sklenka cukr krystal
2 ks vanilkový cukr
2 ks nízkotučný tvaroh
2 plechovky kompotované ovoce
20 g želatina v prášku
podle chuti
rum

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout. Do 1 sklenky mléka nasypeme želatinu (třeba na vaječnou tlačenku) a necháme ji přibližně 4 hodiny nabobtnat. Pro urychlení lze opatrně nádobu se směsí zahřát, např. v mikrovlnné troubě. Druhou polovinu mléka přivedeme k varu.

  2. Nabobtnanou želatinu s mlékem nalijeme do mixéru a zalijeme druhou sklenkou vařícího mléka a pustíme mixér. Postupně přidáváme všechny přísady. Tvaroh by neměl být tučný. Kompotové ovoce scedíme a necháme okapat. Šťávu z ovoce ochutíme rumem.

  3. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou a na dno nalijeme 1/3 hmoty. Tu poklademe vrstvou piškotů, namočených ve směsi kompotové šťávy a rumu. Piškoty můžeme namočit i v samotném rumu nebo jen v kompotové šťávě. Na piškoty dáme ovoce a zalijeme druhou třetinou hmoty. Pak dáme opět vrstvu piškotů, ovoce a zbylého tvarohu. Pro ozdobu můžeme část hmoty rozmixovat se 2 lžícemi kakaa a ozdobit povrch. Také posypat grankem nebo kokosem, podle chuti a fantazie.

  4. Plná dávka naplní dortovou formu po okraj. S úspěchem se dá udělat dort z poloviční dávky, ale je pouze jedna vrstva piškotů a ovoce. Vejce lze vynechat, pak následně je třeba použít buď méně cukru, nebo přidat malý kelímek kysané smetany.

  5. Tvarohový dort se želatinou dáme ztuhnout do druhého dne do lednice. Vychlazený dezert nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!