Tymiánová polévka se slaninou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 100 g máslo 5 ks brambory 250 ml mléko tymián vegeta 1 kostka masox 5 kuliček nové koření 2 - 3 lžíce hladká mouka 1 kelímek zakysaná smetana 30 dkg anglická slanina 1 ks cibule (velká) mletý černý pepř
Postup Tymiánová polévka se slaninou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Slaninu rozkrájíme na malé kostičky. Cibuli a slaninu osmažíme na másle.Když cibule zesklovatí a slanina je opečená, tak je posypeme tymiánem a promícháme. Tymiánu dáme tak půl lžičky, můžeme ale i více, podle chuti
Brambory oloupeme, rozkrájíme na malé kostky a dáme vařit asi do 2,5 litru osolené vody. V malém množství teplé vody rozpustíme kostku masoxu, nalijeme do vody s bramborami, přidáme nové koření a společně vaříme do změknutí brambor. Pak do vývaru přidáme osmaženou cibuli se slaninou a tymiánem a krátce povaříme
Ve čtvrt litru vody rozkvedláme hladkou mouku, přilijeme zakysanou smetanu, promícháme a přilijeme do hrnce s uvařenými bramborami, cibulí a slaninou. Na mírném ohni a za stálého míchání vaříme, dokud polévka nezhoustne. Nakonec do tymiánové polévky rozklepneme vajíčka, chvíli ještě povaříme, než se vajíčka v polévce srazí
Tymiánovou polévku se slaninou dochutíme vegetou, pepřem, popřípadě i maggi kořením.