Vánočka od Petry recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 10 dkg máslo 3 ks žloutek 0 l mléko 1 kostka droždí 10 dkg cukr krupice 50 dkg polohrubá mouka na potření vejce podle chuti rum rozinky citronová kůra
Postup Vánočka od Petry recept
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, čerstvého droždí a lžičky cukru uděláme kvásek. Mouku (hrst mouky si odložíme na podsypání), cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru smícháme. Máslo necháme rozpustit a poté ho vyšleháme se žloutky. Všechny suroviny spojíme dohromady a zaděláme vláčné těsto. Já zadělávám těsto na vánočku ručním šlehačem s hnětacími háky. Na konec zlehka zapracujeme rozinky namočené v rumu.
Těsto na vánočku necháme na teplém místě kynout 1 hodinu, poté zlehka propracujeme a necháme kynout další hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 bochánků stejné velikosti. Ze 4 bochánků uděláme stejně dlouhé válečky (délka vánočky), které spleteme jako cop. Tento základní cop uložíme na delší stranu plechu na pečící papír. Další 3 bochánky zase uválíme a spleteme v cop, který položíme na střed copu na plechu. Poslední uválíme dlouhý váleček, který přehneme v polovině a zlehka stočíme. Položíme jako poslední vrstvu na střed celé vánočky.
Dále vezmeme špejle a na třech místech ze shora propíchneme těsto dohromady.
Špejle musí koukat asi tak 5 cm a musí se nám vejít do trouby na výšku. Takto připravenou vánočku necháme na teplém místě kynout ještě 30 minut a pak ji potřeme rozšlehaným vejcem.
Vánočku od Petry vložíme do předehřáté trouby na 150 - 180 °C a pečeme asi 45 minut. Zkouška pečení je, že po vytažení špejle se těsto nesmí lepit. Vánočku vyjmeme z trouby, necháme lehce vychladnout a pocukrujeme.
Vánočka od Petry nejlépe chutná k dobrému čaji. U nás nestačí ani vychladnout a už se krájí, jak je dobrá.