Vánočka od Petry recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
10 dkg máslo
3 ks žloutek
0 l mléko
1 kostka droždí
10 dkg cukr krupice
50 dkg polohrubá mouka
na potření
vejce
podle chuti
rum
rozinky
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, čerstvého droždí a lžičky cukru uděláme kvásek. Mouku (hrst mouky si odložíme na podsypání), cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru smícháme. Máslo necháme rozpustit a poté ho vyšleháme se žloutky. Všechny suroviny spojíme dohromady a zaděláme vláčné těsto. Já zadělávám těsto na vánočku ručním šlehačem s hnětacími háky. Na konec zlehka zapracujeme rozinky namočené v rumu.

  2. Těsto na vánočku necháme na teplém místě kynout 1 hodinu, poté zlehka propracujeme a necháme kynout další hodinu.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 bochánků stejné velikosti. Ze 4 bochánků uděláme stejně dlouhé válečky (délka vánočky), které spleteme jako cop. Tento základní cop uložíme na delší stranu plechu na pečící papír. Další 3 bochánky zase uválíme a spleteme v cop, který položíme na střed copu na plechu. Poslední uválíme dlouhý váleček, který přehneme v polovině a zlehka stočíme. Položíme jako poslední vrstvu na střed celé vánočky.

  4. Dále vezmeme špejle a na třech místech ze shora propíchneme těsto dohromady.

  5. Špejle musí koukat asi tak 5 cm a musí se nám vejít do trouby na výšku. Takto připravenou vánočku necháme na teplém místě kynout ještě 30 minut a pak ji potřeme rozšlehaným vejcem.

  6. Vánočku od Petry vložíme do předehřáté trouby na 150 - 180 °C a pečeme asi 45 minut. Zkouška pečení je, že po vytažení špejle se těsto nesmí lepit. Vánočku vyjmeme z trouby, necháme lehce vychladnout a pocukrujeme.

  7. Vánočka od Petry nejlépe chutná k dobrému čaji. U nás nestačí ani vychladnout a už se krájí, jak je dobrá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!