Vánoční cop recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 100 g máslo 3 ks žloutek 250 ml mléko 50 g droždí 50 g cukr krupice 1 lžíce cukr krupice 1 lžíce hladká mouka 500 g polohrubá mouka 1 lžíce citronová šťáva nádivka 2 ks vejce 150 g čokoláda 100 g cukr moučka 150 g mleté ořechy na potření 1 ks vejce na ozdobu 50 g mandle
Postup Vánoční cop recept
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek a necháme jej vzejít. Čokoládu nastrouháme a ořechy umeleme. Mandle nasekáme.
Z mouky, cukru, špetky soli, rozpuštěného másla, žloutků, citronové šťávy a vzešlého kvásku si připravíme těsto, které dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout.
Všechny ingredience na nádivku spojíme dohromady. Pokud je nádivka moc hustá, rozředíme ji částí bílků, které nám zbyly z přípravy těsta.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části. Každý díl rozválíme na placku, potřeme nádivkou, stočíme do pramenů a z těch pak upleteme klasický cop.
Troubu předehřejeme na 180°C, plech vymastíme. Upletený vánoční cop na něj přendáme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi a zvolna upečeme.