Vánoční kapr mojí babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce máslo
1 ks cibule
0 ks celer
3 ks mrkev
2 ks petržel
80 dkg kapr
1 ks hřebíček
1 ks bobkový list
1 lžička citronová kůra
2 lžíce mandlové plátky
10 ks sušené švestky
0 l černé pivo
6 kuliček celý černý pepř
3 kuličky celé nové koření
podle chuti
cukr
sůl
ocet
podle potřeby
perník na strouhání

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na másle, přidáme asi 200 ml vroucí vody, 2 - 3 lžíce octa, sůl, koření, nastrouhanou citronovou kůru a pivo.

  2. Všechno 10 minut povaříme a vložíme porce kapra. Podle potřeby dolijeme vodu, aby byla ryba ponořená. Velmi zvolna kapra uvaříme, potom vyjmeme a necháme v teple.

  3. Omáčku propasírujeme přes síto (babička neměla mixér) a podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Přidáme pokrájené švestky a asi 10 minut vaříme. Vánočního kapra ochutíme solí, cukrem a octem.

  4. Vánočního kapra mojí babičky na talíři podlijeme omáčkou a posypeme plátky mandlí. Babička jako přílohu podávala opečené bramborové šišky, ale vhodné jsou i vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!