Vánoční kapr mojí babičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce máslo 1 ks cibule 0 ks celer 3 ks mrkev 2 ks petržel 80 dkg kapr 1 ks hřebíček 1 ks bobkový list 1 lžička citronová kůra 2 lžíce mandlové plátky 10 ks sušené švestky 0 l černé pivo 6 kuliček celý černý pepř 3 kuličky celé nové koření podle chuti cukr sůl ocet podle potřeby perník na strouhání
Postup Vánoční kapr mojí babičky recept
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na másle, přidáme asi 200 ml vroucí vody, 2 - 3 lžíce octa, sůl, koření, nastrouhanou citronovou kůru a pivo.
Všechno 10 minut povaříme a vložíme porce kapra. Podle potřeby dolijeme vodu, aby byla ryba ponořená. Velmi zvolna kapra uvaříme, potom vyjmeme a necháme v teple.
Omáčku propasírujeme přes síto (babička neměla mixér) a podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Přidáme pokrájené švestky a asi 10 minut vaříme. Vánočního kapra ochutíme solí, cukrem a octem.
Vánočního kapra mojí babičky na talíři podlijeme omáčkou a posypeme plátky mandlí. Babička jako přílohu podávala opečené bramborové šišky, ale vhodné jsou i vařené brambory.