Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 250 g máslo 1 dl rum 60 ml mléko 100 g rozinky 100 g mandle 50 g cukr moučka cukr moučka 500 g hladká mouka 1 kostka droždí (42g) 50 g kandovaná pomerančová kůra 50 g kandovaná citronová kůra
Postup Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou
Postup přípravy receptu
-
Den předem si naložíme rozinky do rumu
Druhý den začneme přípravou kvásku. V mléce rozmícháme 25 g mouky a lžičku cukru. Nakonec přidáme rozdrobené droždí, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek
V míse smícháme zbylou hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme vejce a na kousky nakrájené povolené máslo. Do těsta zapracujeme ¾ kostky. Zbytek másla necháme na potření upečené štoly. Jako poslední přidáme kvásek a zpracujeme v těsto
Těsto poprášíme moukou a necháme 1 a ½ hodiny na teplém místě kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme kandovanou kůru, rozinky a nasekané mandle. Z těsta vytvoříme menší váleček, který ještě necháme pod utěrkou 15 minut kynout
Váleček necháme v celku a podélně vyválíme jednu jeho polovinu. Tu přehneme přes nevyválenou část a necháme kynout dalších 15 minut
Štolu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 minut. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme dalších 20 minut. Pokud by se nám zdálo, že vánoční štola během pečení příliš hnědne, přikryjeme ji alobalem. Ještě horkou štolu potřeme čtvrtkou rozpuštěného másla a bohatě pocukrujeme
Vánoční štolu s rozinkami a kandovanou kůrou důkladně zabalíme do alobalu a uchováme do Štědrého dne v chladu.