Vegetariánská fazolová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 1 ks cibule 150 g celer 3 ks mrkev 2 ks bobkový list 3 lžíce slunečnicový olej 2 lžíce hladká mouka 1 svazeček petrželová nať 1 lžíce mletá sladká paprika 3 větvičky celerová nať 6 kuliček celý černý pepř 3 lžičky sušená majoránka 3 kuličky celé nové koření 1 lžička sušená saturejka 2 ks petrželový kořen 300 g suché strakaté fazole 150 g domácí strouhání
Postup Vegetariánská fazolová polévka
Postup přípravy receptu
-
Večer namočíme fazole do studené vody. V den přípravy namočenou fazoli scedíme od vody, dáme do hrnce, zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme do varu a znovu scedíme. Tento postup zopakujeme ještě jednou, tím odstraníme uvolněné nadýmavé látky z vody, scezené fazole zalijeme v hrnci opět čerstvou studenou vodou, pomalu přivedeme do varu a vaříme na středním plameni až do změknutí fazolí
Když se fazole vaří, očistíme cibuli a pokrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Petrželovou nať omyjeme a posekáme nadrobno. Čerstvou kořenovou zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 2 až 3 mm, stejně pokrájíme petrželový kořen a celer pokrájíme na malé kostky
K fazolím přidáme celý černý pepř, celé nové koření, bobkové listy, celerovou nať a sušenou saturejku - pomáhá proti nadýmání. Polévku osolíme a když jsou už fazole poloměkké, přidáme kořenovou zeleninu, vaříme na středním plameni, až jsou fazole téměř měkké. Zelenina má zůstat na skus - al dente
Připravíme zásmažku, v pánvi na rozehřátém oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme hladkou mouku, rozmícháme a opražíme do žemlové barvy. K mouce přidáme prolisovaný česnek, za stálého míchání necháme pěkně rozvonět, stačí asi 1 minuta
Přisypeme mletou sladkou papriku, stále mícháme a necháme ji úplně rozpustit v horkém tuku, poté zalijeme studenou vodou a poctivě mícháme, aby nevznikly hrudky. Hotovou zápražku vlijeme k uvařeným fazolím a povaříme asi 15 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky
Spolu se zápražkou zavaříme domácí strouhání anebo domácí nudle, vegetariánská fazolová polévka je dobrá, když je hustá, až v ní téměř stojí lžíce. Vypneme plamen, přidáme majoránku a necháme chvíli odstát
Vegetariánskou fazolovou polévku podáváme horkou a na talíři ještě posypeme posekanou čerstvou petrželovou natí. Tato polévka výborně chutná s horkým domácím langošem a doma upečeným slaným rohlíkem.