Velikonoční beránek s hořkou čokoládou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 1 lžíce cukr krupice 210 g polohrubá mouka 2 lžičky kypřící prášek 180 g krupicový cukr máslo na vymazání strouhanka na vysypání citronová štáva hořká čokoláda (85%)
Postup Velikonoční beránek s hořkou čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků se špetkou soli a pár kapkami citronové šťávy. Poté přidáme lžíci krupicového cukru a šleháme, dokud se netvoří špičky a sníh není lesklý
Pak ušleháme 4 žloutky a vejce s krupicovým cukrem do pěny. Polohrubou mouku smícháme s uvedeným množstvím kypřícího prášku, prosejeme k vaječné pěně a smícháme. Až se mouka hezky spojí se žloutkovou pěnou, přidáme ušlehaný sníh a opatrně spojíme dohromady. Přidáme nasekanou hořkou čokoládu a znovu opatrně promícháme
Středně velkou formu (oba díly) na beránka důkladně vymažeme a vysypeme strouhankou. Těstem vyplníme spodní díl a přiklopíme vrchním dílem. Formu na velikonočního beránka dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C) zhruba na 40 - 45 minut
Po upečení velikonočního beránka opatrně vytáhneme z trouby, necháme chvíli stát a poté opatrně sejmeme vrchní díl formy. Opět necháme chvíli stát a vyklopíme beránka na připravený talíř. Po vychladnutí si každý podle chuti může beránka potřít polevou nebo jen pocukrovat. My ho máme rádi s hořkou čokoládou.