Velikonoční máslové sušenky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 140 g máslo 1 lžíce rum 2 ks žloutek 210 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 70 g mletý cukr 1 lžička přírodní vanilkový extrakt malé lentilky
Postup Velikonoční máslové sušenky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si odvážíme mouku, cukr, přidáme citronovou kůru, rum, přírodní vanilkový extrakt (lze vynechat), 2 žloutky a studené máslo přímo z lednice, nakrájené na kostky
Nejprve konečky prstů začneme spojovat ingredience, jako bychom tvořili drobenku, poté rychle spojíme v těsto. Na prkénko či vál vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny budou tak správně propojeny a sušenky úžasně křehké. Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc
Po vyjmutí z lednice necháme těsto pár minut na vále, poté rozválíme na plát, cca 3 milimetry silný. Vykrajujeme požadované tvary, zde jsme zvolili motiv slepičky. Vykrajované tvary skládáme na plech vyložený pečicím papírem, dozdobíme malými lentilkami
Velikonoční sušenky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 8 - 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme z trouby
Vychladlé velikonoční máslové sušenky naskládáme do krabičky a skladujeme v lednici. Podáváme například ke kávě či čaji.