Velikonoční šafránová vánočka ze čtyřech pramenů recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 100 g máslo 2 lžíce voda 2 lžíce cukr moučka 100 ml plnotučné mléko 42 g čerstvé droždí 500 g hladká mouka extra speciál 00 100 ml smetana sladká 33% 1 balení pravý šafrán
Postup Velikonoční šafránová vánočka ze čtyřech pramenů
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme šafrán, zalijeme 2 lžicemi horké vody a necháme odstát. Do velké mísy dáme prosátou mouku, cukr moučka, sůl, promícháme a do jamky v mouce rozdrobíme droždí. V hrnku necháme rozpustit máslo na mírném plameni a necháme vychladnout. Droždí zalijeme směsí vlažného mléka a sladké smetany a necháme vykynout - asi 15 minut
Když kvásek vykyne, přidáme šafrán i s vodou, jedno celé vejce, rozpuštěné máslo a všechno důkladně zpracujeme rukama na pružné polotuhé hladké těsto, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky. Těsto jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a odložíme odpočívat na 12 hodin přes noc do chladničky, kde nastane pomalé a rovnoměrné kynutí, čímž bude těsto kvalitnější a vzdušnější
Vykynuté těsto ráno vybereme z chladničky, necháme ohřát volně na stole na pokojovou teplotu - asi 1 hodinu. Těsto propracujeme rukama ještě v míse a na desce z něho vytvarujeme válec, který rozdělíme na 8 stejných kousků. Těsto nelepí a výborně se s ním pracuje, proto vůbec netřeba podsypávat moukou
Z jednotlivých kousků uděláme bochníčky, přikryjeme utěrkou a necháme je v teple vykynout - asi 30 minut. Každý bochníček rozválíme na váleček o délce asi 45 cm. Čtyři válečky položíme k sobě, na horním konci je spojíme stlačením na sebe a spoj zasuneme směrem dolů na spodek a začneme plést vánočku ze čtyřech pramenů
I. krok: Uchopíme do prstů rukou 1. pravý krajní váleček těsta, přeložíme ho nad 2. a 3. váleček. II.krok: Potom vedeme 1. váleček pod 4. váleček, III.krok: Opět pokračujeme v pletení zprava doleva stejným postupem, jak jsem uvedla výše. IV. krok: Postupujeme stejně, dokud neupleteme celou vánočku. Na závěr horní a dolní okraj zasuneme dolů na spodek pod vánočku
Obě vánočky položíme na plech s teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout - asi 30 minut. U mne je vhodným teplým místem plech položený na sporáku při zapnuté teplé troubě, kterou rozehřívám na pečení
Vykynuté vánočky před pečením dvakrát potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Na spodek trouby dáme malý hrneček s horkou vodou. Vánočky pečeme do zlatohnědé barvy na povrchu - asi 20 až 25 minut na funkci trouby horní a dolní pečení s ventilátorem
Upečené velikonoční vánočky necháme úplně vychladnout na mřížce. Vánočku pokrájíme na plátky asi 2 cm široké a podáváme na podnose ke kávě. Vánočku servírujeme s máslem a s domácím borůvkovým džemem, případně jinou marmeládou či nutellou. Vánočka má krásnou žlutou barvu a aromatickou kořeněnou chuť po šafránu, přitom není přeslazená, zkuste i vy doma upéct na Velikonoce tuto slavnostní šafránovou vánočku spletenou ze čtyřech pramenů
Na obrázku je vidět její lehká a nadýchaná struktura. Vánočka je kvalitní a velmi jemná díky máslu, mléku, sladké smetaně a hladké mouce. Vánočka má krásnou žlutou barvu po šafránu, který přidává vánočce kořeněnou aromatickou chuť a dává jí slavnostní sváteční charakter
Šafrán patří mezi nejdražší koření světa, které se používá pro barvu a charakteristickou výrazně aromatickou chuť do polévek, omáček, k masům a do vaření i pečení po celém světě. Šafrán se pěstuje v Afghánistánu, Íránu, Maroku, na jihu Francie, Španělsku, Řecku, Turecku, v Itálii na Sardinii, v Abruzzu nebo Toskánsku
Nejnovější zprávy uvádí i Rakousko v Panonské nížině - Wachau šafrán, ve Švýcarsku v obci Mund nebo dokonce i ve Švédsku. Největším producentem je však Írán s až 91% světové produkce, což je ročně až 170 - 180 tun, přitom cena šafránu je okolo 20 euro za 1 gram.