Velikonoční sýrové pečivo recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr sůl 1 ks vejce 70 g máslo 2 ks žloutek 50 ml mléko 7-8 g droždí 250 g hladká mouka 100 g tvrdý sýr
Postup Velikonoční sýrové pečivo
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a vše rozmícháme s 1 lžící hladké mouky do hladké směsi. Kvásek necháme na teplém místě vyběhnout. Prosátou mouku osolíme, přidáme žloutky, rozdrobené máslo, nastrouhaný sýr a vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout
Vykynuté těsto opět propracujeme a rozválíme na placku, kterou rozkrájíme na slabší proužky. Z jednotlivých proužků upleteme copánky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem
Velikonoční sýrové pečivo pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Z těsta upletené copánky můžeme také spojit do kroužku a upéci "stojánky" pro barvená vajíčka
Velikonoční slané sýrové pečivo podáváme jako chuťovku k vínu nebo čaji. Výborně chutná i jako příloha k zeleninovým salátům a pikantním dipům. Recept na oslavu Velikonoc přijde jistě vhod.