Velikonoční vaječná tlačenka s pažitkou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

olej
sůl
350 - 400 ml majonéza
2 lžíce zakysaná smetana
2 - 3 ks kyselá okurka
2 ks jarní cibulka
1 lžička dijonská hořčice
2 - 3 lžíce sterilovaný hrášek
6 ks vejce natvrdo
1 balíček želatina na vaječnou tlačenku
1 hrst čerstvá pažitka
mletý čerstvý pepř
2 - 3 lžíce sterilovaná baby karotka

Postup přípravy receptu

  1. Natvrdo uvařená vejce oloupeme, 1 kus odložíme stranou na ozdobu a poté nakrájíme na plátky. U zbývajících vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky nasekáme na kousky a žloutky utřeme s hořčicí, zakysanou smetanou, solí a pepřem dohladka. Jarní cibulku očistíme a jemně nasekáme. Kyselé okurky nastrouháme nahrubo. Hrášek a baby karotku necháme okapat

  2. Z jedné kávové lžičky želatinového prášku a 125 ml vody připravíme rosol a zbývající želatinu necháme nabobtnat asi v 75 ml mléka (postupujeme podle návodu na obalu)

  3. Porcelánovou misku nebo jinou formu o objemu 0,5 l vyložíme potravinovou folií, kterou potřeme olejem. Na dno naneseme tenkou vrstvu rosolu a ozdobně poklademe plátky vejce, kuličkami hrášku a baby karotkou. pOTÉ opět pokryjeme tenkou vrstvou rosolu

  4. V jiné míse promícháme utřené žloutky s majonézou, nakrájenými bílky, okurkou, jarní cibulkou a nasekanou pažitkou. Do této směsi vmícháme nabobtnalou želatinu, nasekanou pažitku a přendáme do formy na připravený ozdobný základ. Vaječnou tlačenku necháme v chladu ztuhnout

  5. Velikonoční vaječnou tlačenku s pažitkou podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!