Velikonoční vaječná tlačenka s pažitkou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- olej sůl 350 - 400 ml majonéza 2 lžíce zakysaná smetana 2 - 3 ks kyselá okurka 2 ks jarní cibulka 1 lžička dijonská hořčice 2 - 3 lžíce sterilovaný hrášek 6 ks vejce natvrdo 1 balíček želatina na vaječnou tlačenku 1 hrst čerstvá pažitka mletý čerstvý pepř 2 - 3 lžíce sterilovaná baby karotka
Postup Velikonoční vaječná tlačenka s pažitkou
Postup přípravy receptu
-
Natvrdo uvařená vejce oloupeme, 1 kus odložíme stranou na ozdobu a poté nakrájíme na plátky. U zbývajících vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky nasekáme na kousky a žloutky utřeme s hořčicí, zakysanou smetanou, solí a pepřem dohladka. Jarní cibulku očistíme a jemně nasekáme. Kyselé okurky nastrouháme nahrubo. Hrášek a baby karotku necháme okapat
Z jedné kávové lžičky želatinového prášku a 125 ml vody připravíme rosol a zbývající želatinu necháme nabobtnat asi v 75 ml mléka (postupujeme podle návodu na obalu)
Porcelánovou misku nebo jinou formu o objemu 0,5 l vyložíme potravinovou folií, kterou potřeme olejem. Na dno naneseme tenkou vrstvu rosolu a ozdobně poklademe plátky vejce, kuličkami hrášku a baby karotkou. pOTÉ opět pokryjeme tenkou vrstvou rosolu
V jiné míse promícháme utřené žloutky s majonézou, nakrájenými bílky, okurkou, jarní cibulkou a nasekanou pažitkou. Do této směsi vmícháme nabobtnalou želatinu, nasekanou pažitku a přendáme do formy na připravený ozdobný základ. Vaječnou tlačenku necháme v chladu ztuhnout
Velikonoční vaječnou tlačenku s pažitkou podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.