Vepřová kýta v rychlém těstě recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g slanina 2 lžíce olej 1 lžička sůl sůl 1 ks vejce 250 g máslo 2 lžíce máslo 100 g šunka 4 lžíce smetana 100 g šalotka 200 g žampiony 250 g hladká mouka 400 g vepřová kýta mletý černý pepř 6 listů kapusta (asi 250 g)
Postup Vepřová kýta v rychlém těstě recept
Postup přípravy receptu
-
Nožem rozsekáme 250 gramů másla. Mouku prosejeme do mísy, lehce ji osolíme, přidáme máslo a těsto lehce propracujeme. Postupně do něj přiléváme vodu a těsto propracujeme. Po té je necháme v chladu odpočinout.
Maso omyjeme a pořádně osušíme. V pánvi rozpálíme olej a maso na něm propečeme ze všech stran dozlatova. Pak jej osolíme a necháme vychladnout. Maso potřeme vlastní šťávou. Kapustu lehce spaříme v osolené vodě, ale musí zůstat pružná. Ihned ji propláchneme studenou vodou a zabalíme do utěrky.
Šalotky očistíme a spolu s houbami a šunkou je nakrájíme na drobné kostičky. Na pávni po mase rozpustíme máslo a šalotku na něm podusíme. Přidáme houby a dusíme je bez podlévání. Hotovou směs necháme vychladit a smícháme jej se šunkou, smetanou, vejcem a ochutíme ji solí a pepřem.
Těsto vyválíme v tenčí plát. Rozložíme na něj slaninu a kapustu. Na kapustu rozložíme nádivku a položíme maso, které zabalíme do kapusty a těsta. Troubu předehřejeme na 220 °C. Plech vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem a roládu na něj položíme švem dolů.
Roládu při pečení občas propíchneme vidličkou. Po upečení ji necháme asi 15 minut vychladnout, aby maso došlo a teprve potom ji rozkrojíme.