Vepřová panenka s chřestovým krémem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks brambory 1 lžíce med 1 lžíce hladká mouka 400 ml hovězí vývar 1 ks jarní cibulka 250 g vepřová panenka 0 hrnků smetana na vaření 200 g bílý chřest 200 g zelený chřest podle chuti sůl petrželka olivový olej bílý pepř strouhaný muškátový oříšek na ozdobu kerblík
Postup Vepřová panenka s chřestovým krémem recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřové filé nakrájíme 2 silnější plátky. Omyjeme a osušíme. Plátky masa opepříme a potřeme medem. Dochucené vepřové plátky orestujeme z obou stran v pánvi s olejem, odstavíme a vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Tam je asi 10 - 15 minut pečeme, občas podléváme vývarem.
U bílého a zeleného chřestu odřízneme tvrdší stonek a bílý chřest oloupeme. Oba druhy chřestu nakrájíme na šikmo na špalíčky, ale špičky necháme. Oloupané brambory nakrájíme na 1 cm kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na oleji osmahneme cibulku s brambory a zaprášíme moukou. Podlijeme bílým vínem nebo vodou a dusíme do změknutí. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme bílý chřest. Špičky chřestu přidáme až ke konci. Za pár minut přidáme zelený chřest a vše zalijeme smetanou. Můžeme přidat špičky a krátce provaříme do zhoustnutí. Pokud omáčka hodně zhoustla, zředíme ji vínem nebo vodou. Provaříme a odstavíme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Vepřovou panenku upravíme na talíř a zalijeme chřestovým krémem. Vepřovou panenku s chřestovým krémem posypeme čerstvými bylinkami a ihned podáváme jako hlavní chod.