Vepřová tlačenka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

0 kg vepřová plec
2 ks vepřové koleno
0.5 ks vepřová hlava
3 ks vepřové nožičky
podle chuti
česnek
sůl
majoránka
bobkový list
nové koření
mletý pepř
vepřová játra

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové nožky, hlavu, kolena, játra (pro doladění chuti) a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené. Pak maso vyjmeme a necháme ochladit.

  2. Maso nakrájíme na kousky, kůže z kolen pomeleme na mlýnku spolu s oloupaným česnekem a přidáme k nakrájenému masu. Do zhruba 3 kil masa dáme hrst soli, hrst majoránky a hrst pepře. Množství je zcela individuální (podle množství masa a chuti). Totéž platí i o česneku.

  3. Maso zalijeme vývarem, promícháme a ochutnáme. Mělo by to být slanější, jelikož maso vaříme bez soli, ta se pak natáhne do masa a tlačenka je slaná tak akorát.

  4. Masovou směs naplníme do tlačenkových sáčků. Konce tlačenky zavážeme potravinářským provázkem a dáme chladit na rovné místo. Každých 20 - 30 minut vepřovou tlačenku pootočíme, aby se tuk neusadil na jednom místě. Tlačenku ze začátku občas i pohladíme, aby se majoránka rovnoměrně rozložila. Má totiž tendenci plavat v úzkém pruhu tuku úplně nahoře.

  5. Vepřovou tlačenku můžeme krájet hned po ztuhnutí, ale lepší je, když tlačenku připravujeme večer. potom krájíme až ráno.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!