Vepřové maso na divoko recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 g slanina 3 lžíce olej 2 ks cibule 1 kostka masox 2 lžíce plnotučná hořčice 2 lžíce hladká mouka 1 kg vepřová kýta 200 g kořenová zelenina 1 lžička mletá sladká paprika marináda 1 lžíce olej 1 lžička sůl 1 lžíce ocet 500 ml voda 10 kuliček jalovec 3 lístky bobkový list 5 kuliček nové koření 0 lžiček sušený tymián 5 kuliček celý černý pepř podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Vepřové maso na divoko recept
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na marinádu (olej, ocet, vodu, sůl, jalovec, celý černý pepř, tymián, bobkový list, nové koření) smícháme, svaříme a necháme vychladit. Slaninu nakrájíme na klínky. Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kousky.
Vepřovou kýtu prošpikujeme nakrájenou slaninou a lehce osolíme. Na dno nádoby rozložíme nakrájenou cibuli, vložíme maso, obložíme zeleninou a zalijeme marinádou. Kýtu necháme marinovat do druhého dne v lednici.
Druhý den další cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Naložené maso vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na oleji. Maso vyndáme a udržujeme v teple. Ve výpeku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a koření z marinády, které jsme scedili a orestujeme. Přidáme masox, trochu podlijeme vodou a necháme masox rozpustit.
Do směsi přidáme hořčici a dobře rozmícháme, vložíme maso, podlijeme scezenou marinádou, zakryjeme poklicí a dusíme v troubě asi hodinu. Poklici potom sundáme a maso dopečeme doměkka. Maso během pečení podle potřeby podléváme. Měkké vepřové maso a koření vyndáme, zeleninu propasírujeme a podle potřeby zředíme vodou. Ve smetaně rozmícháme mouku, nalijeme do omáčky a povaříme. Podle chuti přidáme ocet, sůl a pepř. Upečené vepřové maso nakrájíme na plátky.
Vepřové maso na divoko podáváme s houskovým knedlíkem.