Vepřové maso na divoko recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g slanina
3 lžíce olej
2 ks cibule
1 kostka masox
2 lžíce plnotučná hořčice
2 lžíce hladká mouka
1 kg vepřová kýta
200 g kořenová zelenina
1 lžička mletá sladká paprika
marináda
1 lžíce olej
1 lžička sůl
1 lžíce ocet
500 ml voda
10 kuliček jalovec
3 lístky bobkový list
5 kuliček nové koření
0 lžiček sušený tymián
5 kuliček celý černý pepř
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na marinádu (olej, ocet, vodu, sůl, jalovec, celý černý pepř, tymián, bobkový list, nové koření) smícháme, svaříme a necháme vychladit. Slaninu nakrájíme na klínky. Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kousky.

  2. Vepřovou kýtu prošpikujeme nakrájenou slaninou a lehce osolíme. Na dno nádoby rozložíme nakrájenou cibuli, vložíme maso, obložíme zeleninou a zalijeme marinádou. Kýtu necháme marinovat do druhého dne v lednici.

  3. Druhý den další cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Naložené maso vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na oleji. Maso vyndáme a udržujeme v teple. Ve výpeku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a koření z marinády, které jsme scedili a orestujeme. Přidáme masox, trochu podlijeme vodou a necháme masox rozpustit.

  4. Do směsi přidáme hořčici a dobře rozmícháme, vložíme maso, podlijeme scezenou marinádou, zakryjeme poklicí a dusíme v troubě asi hodinu. Poklici potom sundáme a maso dopečeme doměkka. Maso během pečení podle potřeby podléváme. Měkké vepřové maso a koření vyndáme, zeleninu propasírujeme a podle potřeby zředíme vodou. Ve smetaně rozmícháme mouku, nalijeme do omáčky a povaříme. Podle chuti přidáme ocet, sůl a pepř. Upečené vepřové maso nakrájíme na plátky.

  5. Vepřové maso na divoko podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!