Vepřové na divoko se šípkovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 lžíce cukr 100 g slanina sůl 3 lžíce máslo 1 ks cibule 1/4 ks celer 1/2 lžičky tymián 2 ks mrkev 4 kuličky jalovec 2 ks bobkový list 4 kuličky nové koření pepř 100 ml červené víno 3,5 lžíce hladká mouka 3 lžíce citronová šťáva 600 g vepřová kýta 100 g šípkový džem
Postup Vepřové na divoko se šípkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme - mrkev a celer na kostičky, cibuli na měsíčky. Maso osolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky
Slaninu na pánvi vyškvaříme. Na vyškvařeném tuku ze všech stran zprudka opečeme vepřovou kýtu
Do vymazané zapékací mísy nebo pekáče nasypeme zeleninu. Přidáme tymián, bobkový list a v sítku nasypaný jalovec s novým kořením. Na zeleninu položíme maso, posypeme opečenou slaninou a zalijeme červeným vínem. Přikryté pečeme 1,5 hodiny v troubě na 200 °C. Upečené maso dámo bokem a uchováme v teple. Zeleninu přemístíme do hrnce, vmícháme šípkovou marmeládu a citronovou šťávu
Na pánvi si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Za stálého míchání přisypeme cukr a rozmícháme jej s jíškou. Jíšku s cukrem přidáme k zelenině a asi 10 minut povaříme. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem
Vepřovou kýtu krájíme na plátky a podáváme s houskovým knedlíkem přelitou šípkovou omáčku.