Vepřové na portském víně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 palička česnek 100 g máslo 2 lžíce strouhanka 2 lžíce olivový olej 2 dl portské víno 600 g růžičková kapusta 1 ks cibule šalotka 500 g vepřová pečeně v celku 2 lžíce Grana Padano podle chuti sůl mletý černý pepř čerstvá šalvěj mořská sůl
Postup Vepřové na portském víně recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou pečeni v celku zpevníme kuchyňskou nití a ze všech stran potřeme olivovým olejem. Do masa vmasírujeme sůl.
V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a maso na něm opečeme. Jakmile se maso zatáhne, přendáme ho do pekáčku, zalijeme portským vínem, zasypeme nadrobno nakrájenou šalotkou, příčně rozpůlenou paličku česneku a šalvěj. Přidáme výpek z hrnce, přikryjeme alobalem a pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C. Občas maso otočíme a přelijeme vypečenou šťávou. Ke konci pečení sundáme alobal, teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme dalších 15 minut, abychom získali křupavou kůrčičku.
Před krájením necháme vepřovou pečeni vychladnout.
Připravíme si hrnec s osolenou vroucí vodou a kapustičky v ní asi 2 minuty blanšírujeme. Růžičkovou kapustu scedíme, necháme okapat a přendáme do zapékací nádoby. Zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme strouhankou a sýrem. Takto ochucené kapustičky zapékáme 20 minut při 190 °C.
Vepřové na portském víně podáváme se zapečenými kapustičkami jako hlavní chod.