Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks cibule voda 1 ks pórek 200 g žampiony 2 lžíce hladká mouka 1 kg vepřová plec 1 dl rostlinný olej 250 ml smetana na vaření 2 kuličky celé nové koření podle chuti sůl vegeta eidam 2 špetky mletý černý pepř
Postup Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony recept
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Žampiony nakrájíme na plátky a pórek na kolečka.
V hrnci rozehřejem olej. Vsypeme cibuli a zpěníme ji. Pak přidáme maso, chvíli dusíme a mícháme. Pak podlijeme vodou, osolíme a přidáme špetku mletého černého pepře a 2 kuličky nového koření. Vepřové dusíme asi 45 minut. Občas promícháme, když třeba podlijeme vodou.
Pak přidáme žampiony a asi po 5 minutách dušení i pórek. Možno použít i zelenou část pórku. Dusíme ještě asi 35 minut. Dolijeme vodou a uvedeme do varu. Pak zahustíme jíškou připravenou z 2 kopcovitých lžic hladké mouky a kelímku smetany na vaření. Záleží na množství, já toho dělám asi 2,5 l celkově. Vepřové na smetaně vaříme ještě asi 5 minut. Dosolíme, dopepříme a dochutíme vegetou.
Vepřové na smetaně s pórkem a žampiony můžeme podávat s jakoukoliv přílohou - hodí se brambory, hranolky, knedlík, těstoviny, rýže, chleba a podobně. Porci dušeného masa můžeme na talíři pro ozdobu a dochucení zasněžit trochou strouhaného eidamu nebo jiného tvrdého sýra.