Vepřové řízečky s rajčaty recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1/2 - 1 lžičky cukr olej sůl 2 lžíce máslo smetana 6 ks rajče 1 ks malá cibule hladká mouka 600 g vepřová kýta čerstvá petrželka mletý černý pepř mleté chilli 200 ml bílé suché víno
Postup Vepřové řízečky s rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso (kýtu nebo panenku) očistíme a nakrájíme přes vlákno na 12 menších řízečků nebo medailonků, které lehce naklepeme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olej se lžící másla, na kterém řízečky zprudka opečeme z obou stran. Pak maso osolíme, opepříme, podle chuti okořeníme mletým chilli, podlijeme vínem a podusíme doměkka
Rajčata omyjeme, příčně rozkrojíme na poloviny a oloupanou cibuli jemně usekáme. V jiné pánvi na rozehřátém oleji s máslem necháme zpěnit cibulku. Na ni vložíme půlky rajčat, které z obou stran opečeme a propícháme vidličkou, aby z nich vytekla šťáva. Vše osolíme, opepříme, podle chuti přisladíme a povaříme do zhoustnutí. Pak omáčku zjemníme smetanou, vše necháme přejít varem a odstavíme z tepla
Na nahřáté talíře rozdělíme porce masa, které přelijeme výpekem a vedle nich rozložíme připravená rajčata se smetanovým přelivem. Vepřové řízečky s rajčaty ozdobíme jemně usekanou petrželkou a podáváme podle vlastní chuti s bramborami, bramborovými noky nebo jen bagetou.