Vepřové soté na suchohřibech s kapií recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
3 ks šalotka
600 g vepřová kýta
1 lžíce mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř
2 ks čerstvá feferonka
1 ks čerstvá červená kapie
3 lžíce domácí vepřové sádlo
domácí vývar z vepřových kostí
1 hrst sušené suchohřiby

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky o tloušťce asi 1 cm a ty poté na hranolky dlouhé asi 5 cm a široké asi 1 cm. Hranolky osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme chvíli odpočinout

  2. Sušené suchohřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli pokrájíme na jemno, šalotku pokrájíme na hrubo a česnek pokrájíme na maličké kostky. Čerstvou červenou kapii zbavíme jádřince, žilek a semínek a pokrájíme na proužky. Feferonky pokrájíme na jemno

  3. V hrnci na rozpáleném vepřovém sádle zprudka opečeme masové hranolky, vybereme na talíř, snížíme plamen na střední a do výpeku dáme restovat feferonku, cibuli a šalotku. Když se zelenina restuje, scedíme suchohřiby a vodu z namočených hub zachytíme a odložíme

  4. K cibuli přidáme česnek, krátce orestujeme. Když se pěkně rozvoní - asi za 1 minutu, plamen snížíme na minimum, přidáme mletou sladkou papriku a za stálého míchání necháme úplně rozpustit

  5. Vrátíme opečené maso i se šťávou, kterou pustilo a za stálého míchání restujeme spolu s paprikou, přidáme scezené suchohřiby, podlijeme trochou vody z namočených hub, přivedeme k varu, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přikryjeme hrnec pokličkou, dusíme na středním plameni a podle potřeby podléváme vodou z hub

  6. Když se voda vyvaří, podlijeme vždy malým množstvím horkého domácího vývaru nebo horké vody. Podlévání vývarem opakujeme, až bude maso udušené doměkka. Na závěr přidáme proužky čerstvé kapie a ještě dusíme asi 10 minut, aby kapie zůstala al - dente, trošku do křupava

  7. Vepřové soté na suchohřibech s kapií podáváme horké a jako přílohu podáváme dušenou rýži, výborně však chutná i s domácím čerstvě upečeným pečivem. Soté je příjemně pikantní a má úžasnou chuť po česneku a nádherně voňavých suchohřibech, po červené kapii a šalotce, kterými nasáklo i maso. Šťávy je méně jako při guláši a je přirozeně zahuštěná a ochucená cibulí s použitými kořením.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!