Višňový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 sklenice kompotované višně (á 700ml) těsto 1 špetka sůl 4 ks vejce 250 g máslo 250 g cukr moučka 50 g zakysaná smetana 2 lžičky strouhaná citronová kůra 300 g polohrubá mouka 2 lžičky kypřící prášek 100 g škrobová moučka poleva cukr moučka 3 lžíce citronová šťáva na ozdobu 125 g mandlové nudličky
Postup Višňový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Kompotované višně slijeme a případně vypeckujeme. Necháme je okapat.
Nejdříve si rozpálíme troubu na 200 °C. Máslo, cukr, sůl, vejce a citronovou kůru našleháme do bílé pěny. Mouku prosijeme a smícháme ji se škrobovou moučkou a kypřícím práškem. Tuto směs pak po troše a lehce vmícháme do krému. Nakonec do těsta vmícháme zakysanou smetanu.
Pečící plech vyložíme papírem a na něj rozetřeme těsto. Samozřejmě se snažíme, aby byla vrstva všude stejně vysoká. Pak na těsto rozložíme višně. To vše nakonec posypeme mandlovými nudličkami. Plech dáme do trouby a pečeme.
Nasypeme si moučkový cukr do misky, zalijeme ho citronovou šťávou a šťávou z višní, dobře promícháme. Polevu nalijeme na koláč a necháme ztuhnout.
Koláč nakrájíme na kousky a podle chuti je posypeme moučkovým cukrem.