Voňavé domácí houstičky recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 200 ml mléko kmín 3 lžíce sádlo bílek 21 g droždí 1 lžička cukr krupice mák 500 g hladká mouka 3 lžíce bílý jogurt hrubá sůl
Postup Voňavé domácí houstičky
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy, uprostřede uděláme důlek a necháme vzejít kvásek (nadrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka) Až vzejde kvásek, přidáme do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracujeme těsto. Necháme ho minimálně hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a znovu ho rukama lehce prohněteme. Z těsta uválíme váleček, který rozdělíme na 8-10 dílů a každý pak ještě na 3, ze kterých pleteme jednotlivé housky
Housky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je 20min kynout. Nakynuté housky potřeme bílkem ušlehaným s trochou mléka, posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. dozlatova. Cca 30min
Aby byly houstičky vláčné, vložíme do trouby ohnivzdornou misku s vodou a necháme ji tam po celou dobu pečení
Množství je na 8-10 housek. Podáváme s domácí pomazánkou.