Voňavé domácí houstičky recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
200 ml mléko
kmín
3 lžíce sádlo
bílek
21 g droždí
1 lžička cukr krupice
mák
500 g hladká mouka
3 lžíce bílý jogurt
hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřede uděláme důlek a necháme vzejít kvásek (nadrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka) Až vzejde kvásek, přidáme do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracujeme těsto. Necháme ho minimálně hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a znovu ho rukama lehce prohněteme. Z těsta uválíme váleček, který rozdělíme na 8-10 dílů a každý pak ještě na 3, ze kterých pleteme jednotlivé housky

  3. Housky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je 20min kynout. Nakynuté housky potřeme bílkem ušlehaným s trochou mléka, posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. dozlatova. Cca 30min

  4. Aby byly houstičky vláčné, vložíme do trouby ohnivzdornou misku s vodou a necháme ji tam po celou dobu pečení

  5. Množství je na 8-10 housek. Podáváme s domácí pomazánkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!