Výborná kyselice recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 l voda 1-2 lžíce cukr krystal 3 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 2 lžíce hladká mouka 500 g kysané zelí 1 kelímek smetana na vaření podle chuti sůl sušené švestky mletý černý pepř
Postup Výborná kyselice recept
Postup přípravy receptu
-
Do hlubšího hrnce přidáme kysané zelí, já osobně zelí neproplachuji, chuť je pak vyraznější. Zelí zalijeme vodou, přidáme tak 3 kousky bobkového listu, nové koření, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni přibližně 1 hodinu, aby bylo zelí pěkně měkké.
Poté zelí osolíme a přidáme 1 - 2 velké lžičky cukru, zálží na tom, jak je zelí kyselé. Necháme chvilku povařit a zahustíme základkou - smetanu si přelijeme do většího hrnku, do kterého přisypeme asi 2 velké lžičky hladké mouky, promícháme tyčovým mixérem, ale postačí i ručně metličkou tak, aby se neudělaly hrudky. Podle chuti přidáme do kyselice sušené švestky a dále necháme vařit asi 15 minut. Když se zelí dostatečně nezahustí. přidáme trochu vody s moukou (cca 1 - 2 větší lžičky) a postupujeme stejným způsobem jako se smetanou.
Hotovou kyselici podáváme s vařenými bramborami ve slupce, které se oloupou a nakrájí přímo na talíř.
Jak naložit kysané zelí?