Výborné bramborové knedlíky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto sůl 2 ks vejce 1 lžíce ocet 1 kg brambory 350 g polohrubá mouka 0 lžiček kypřící prášek do pečiva
Postup Výborné bramborové knedlíky recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Když jsou hotové, slijeme je, zasypeme asi polovinou mouky a rozmělníme je šťouchadlem na brambory. Brambory vyklopíme na pracovní desku nebo kuchyňský vál. Poté brambory necháme zchladnout tak, abychom je mohli zpracovávat rukama.
Uprostřed vytvoříme důlek, do něj rozklepneme 2 vejce, přidáme lžíci octa a zbytek mouky prosáté se lžičkou kypřicího prášku do pečiva. Mouka nemusí být nutně polohrubá, použít můžeme i hrubou mouku, případně ji z poloviny nahradit krupicí, každý má rád trochu jinou konzistenci hotových knedlíků. Z uvedených surovin vypracujeme tuhé hladké těsto, které drží pohromadě. V případě potřeby můžeme trochu mouky přidat - záleží na kvalitě (vodnatosti) brambor a velikosti vajec. Těsto musí držet pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce.
Z těsta vytvarujeme 3 - 4 pravidelné válečky, které se pak budou dobře krájet.
Bramborové knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. Pro mnohé bude jednodušší příprava možná v páře, kdy bramborové knedlíky opatrně položíme na napařovací vložku do hrnce s trochou vody, zakryjeme poklicí a vaříme také asi 15 - 20 minut. Hotový bramborový knedlík je uvnitř krásně kyprý a suchý.
Bramborové knedlíky podle tohoto receptu se vždy podaří a jsou opravdu výborné. Podáváme je jako přílohu k masu.