Žampiony s náplní recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 lžička máslo 1/2 kelímku mléko 1 ks cibule 1 lžíce hořčice 1 lžíce hořčice 1/2 ks hermelín 16 ks žampiony 1/2 kelímku kysaná smetana 4 plátky anglická slanina 2 ks kyselá okurka provensálské koření mletý černý pepř 5 - 10 dkg uzenina (gothaj) chilli paprička s česnekem
Postup Žampiony s náplní
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme a odloupneme nožičku
Na lžičce másla si orestujeme cibulku a jemně nakrájenou uzeninu s nožičkami žampionů. Přidáme hořčici, drobně nakrájenou kyselou okurku a směs posypeme pepřem, solí a mletou pálivou papričkou s česnekem. Odstavíme a necháme částečně vychladnout
Hlavičky žampionů plníme připravenou směsí a vkládáme je těsně vedle sebe do zapékací misky (do větší se vejde 16 - 18 ks středně velkých žampionů). Na každou hlavičku položíme kousek plátku anglické slaniny. Posypeme provensálským kořením, které promneme mezi prsty - pěkně pokrm provoní
Polovinu kysané smetany doplníme mlékem a opatrně rozmícháme se lžící hořčice a podlijeme jí žampiony v zapékací míse. Mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Pak na každou hlavičku položíme kousek hermelínu a necháme dopéct dalších 10 - 15 minut
Rozehřejeme si olej ve fritovacím hrnci a opečeme v něm na silnější plátky nakrájené a ve vodě odmočené brambory. Před vložením do fritovacího koše je včas slijeme a necháme krátce okapat
Pokud nám zbude směs na plnění, přidáme k ní na pánev nakrájenou půlku rajčete a vmícháme jedno vajíčko. Servírujeme ji pak spolu se žampiony
Druhou polovinu kysané smetany použijeme na přípravu dresinku - smícháme ji se lžící majonézy a hořčice, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme a opepříme
Opečené plátky brambor poklademe na talíř, přidáme směs a plněné žampiony. Šťávou, která vznikne při pečení, přeléváme plátky brambor. Žampiony s náplní doplňujeme čerstvou nebo nakládanou zeleninou a dresinkem.