Zapečené bramboráky se zelím recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3 stroužky česnek sůl 3 ks vejce 500 g brambory 1 dl mléko hladká mouka celý černý pepř drhnutá majoránka náplň 3 lžíce máslo 1 ks cibule vegeta 1 ks bobkový list mletý pepř mletá sladká paprika 1 balíček kysané zelí 2 ks ostravská klobása 4 ks nové koření (kuličky) 1 ks strouhané syrové brambory podle potřeby olej na vymazání
Postup Zapečené bramboráky se zelím recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme nebo nasekáme na co nejdrobnější kousky, přidáme česnek, sůl, pepř, majoránku, vejce, trochu mléka a mouku. To vše smícháme tak, abychom měli mírně tekoucí těsto. Těsto necháme 20 minut odpočívat. Vyhřejeme troubu na 250 °C.
Roztopíme máslo a nadrobno nasekanou cibulku na něm zlehka osmahneme - musí zesklovatět. Mezitím si opláchneme a pokrájíme (je li potřeba krájet) kysané zelí a dáme na cibulku dusit, podle potřeby přilijeme vodu. Přidáme sůl, pepř, trochu vegety, nové koření, bobkový list a necháme dusit do změknutí.
Do olejem vymazaného pekáče vlijeme těsto tak do 1/3 jeho výšky a dáme do trouby. Zbylé těsto použijeme později.
Mezitím dochutíme zelí, přidáme sladkou papriku a klobásu, syrový brambor a dodusíme doměkka.
Když se těsto začíná propékat, vyndáme jej z trouby a naložíme na něj zelí a nahoru vlijeme zbytek těsta. Dáme zpět do trouby. Necháme podle potřeby zapéct - doporučuji tak 20 minut.
Zapečené bramboráky se zelím podáváme se salátem. Když vynecháme klobásku, můžeme zapečené bramboráky se zelím podávat i pro vegetariány.