Zapečené bramboráky se zelím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 stroužky česnek
sůl
3 ks vejce
500 g brambory
1 dl mléko
hladká mouka
celý černý pepř
drhnutá majoránka
náplň
3 lžíce máslo
1 ks cibule
vegeta
1 ks bobkový list
mletý pepř
mletá sladká paprika
1 balíček kysané zelí
2 ks ostravská klobása
4 ks nové koření (kuličky)
1 ks strouhané syrové brambory
podle potřeby
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme nebo nasekáme na co nejdrobnější kousky, přidáme česnek, sůl, pepř, majoránku, vejce, trochu mléka a mouku. To vše smícháme tak, abychom měli mírně tekoucí těsto. Těsto necháme 20 minut odpočívat. Vyhřejeme troubu na 250 °C.

  2. Roztopíme máslo a nadrobno nasekanou cibulku na něm zlehka osmahneme - musí zesklovatět. Mezitím si opláchneme a pokrájíme (je li potřeba krájet) kysané zelí a dáme na cibulku dusit, podle potřeby přilijeme vodu. Přidáme sůl, pepř, trochu vegety, nové koření, bobkový list a necháme dusit do změknutí.

  3. Do olejem vymazaného pekáče vlijeme těsto tak do 1/3 jeho výšky a dáme do trouby. Zbylé těsto použijeme později.

  4. Mezitím dochutíme zelí, přidáme sladkou papriku a klobásu, syrový brambor a dodusíme doměkka.

  5. Když se těsto začíná propékat, vyndáme jej z trouby a naložíme na něj zelí a nahoru vlijeme zbytek těsta. Dáme zpět do trouby. Necháme podle potřeby zapéct - doporučuji tak 20 minut.

  6. Zapečené bramboráky se zelím podáváme se salátem. Když vynecháme klobásku, můžeme zapečené bramboráky se zelím podávat i pro vegetariány.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!