Zapečené brambory s květákem a goudou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 4 - 5 ks vejce 12 lžic mléko 1 ks středně velká cibule mletý pepř 1 lžíce hladká mouka 1 kostka zeleninový bujon sušený česnek 8 ks středně velké brambory 1 ks menší květák 200 g gouga (48%)
Postup Zapečené brambory s květákem a goudou
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujon a přikryté pokličkou uvedeme do varu. Vaříme jen 5 minut, necháme okapat a růžičky překrájíme na čtvrtky. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sýr nakrájíme na stejně velké kostičky
Na dno zapékací mísy (20x25 cm) nasypeme polovinu syrové cibule a poklademe ji plátky ze 3 brambor. Osolíme, zasypeme polovinou květáku, posypeme pepřem a česnekem (používám mlýnky) a posypeme polovinou kostiček sýru. Opět přijde zbytek cibule a plátky ze 3 brambor. Osolíme, zarovnáme zbytek květáku, poprášíme pepřem, česnekem a přisypeme zbylý sýr. Vše poklademe kolečky ze 2 zbylých brambor a lehce vše dlaněmi zatlačíme
V mléce rozkvedláme vejce, zahustíme vrchovatou lžící mouky, lehce osolíme a kašičkou zalijeme zeleninu v míse. Brambory s květákem a goudou vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut na 180 °C. Sýr se rozpustí a spojí zeleninu, vejce začne zespodu chytat hnědou barvu
Zapečené brambory s květákem a goudou podáváme s čerstvou zeleninou nebo sterilovanou okurkou.