Zapečené brambory s květákem a goudou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
4 - 5 ks vejce
12 lžic mléko
1 ks středně velká cibule
mletý pepř
1 lžíce hladká mouka
1 kostka zeleninový bujon
sušený česnek
8 ks středně velké brambory
1 ks menší květák
200 g gouga (48%)

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujon a přikryté pokličkou uvedeme do varu. Vaříme jen 5 minut, necháme okapat a růžičky překrájíme na čtvrtky. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sýr nakrájíme na stejně velké kostičky

  2. Na dno zapékací mísy (20x25 cm) nasypeme polovinu syrové cibule a poklademe ji plátky ze 3 brambor. Osolíme, zasypeme polovinou květáku, posypeme pepřem a česnekem (používám mlýnky) a posypeme polovinou kostiček sýru. Opět přijde zbytek cibule a plátky ze 3 brambor. Osolíme, zarovnáme zbytek květáku, poprášíme pepřem, česnekem a přisypeme zbylý sýr. Vše poklademe kolečky ze 2 zbylých brambor a lehce vše dlaněmi zatlačíme

  3. V mléce rozkvedláme vejce, zahustíme vrchovatou lžící mouky, lehce osolíme a kašičkou zalijeme zeleninu v míse. Brambory s květákem a goudou vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut na 180 °C. Sýr se rozpustí a spojí zeleninu, vejce začne zespodu chytat hnědou barvu

  4. Zapečené brambory s květákem a goudou podáváme s čerstvou zeleninou nebo sterilovanou okurkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!