Zeleninová polévka s pestem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1-2 lžičky sůl 30 g máslo 6 sklenic brambory 1 ks cibule 3 l voda 450 g cuketa 1 ks rajče 450 g fazolky 50 g těstoviny 3 lžíce olivový olej 0.5 šálku strouhaný parmazán 450 g bílé fazole 1 lžíce rajčatová pasta podle chuti 4 stroužky česnek 1 šálek bazalka
Postup Zeleninová polévka s pestem recept
Postup přípravy receptu
-
Používáme-li sušené fazole, namočíme je přes noc do vody. Fazole vložíme do hrnce s čerstvou vodou tak, aby byly všechny zcela ponořené. Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 15 minut. Poté slijeme. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme, brambory nakrájíme na kostičky, cuketu nakrájíme na 5 mm silné plátky, česnek prolisujeme.
Ve větší pánvi rozpustíme máslo, přidáme všechnu zeleninu a zprudka smažíme asi 5 minut doměkka. Směs zalijeme studenou vodou a osolíme. Pod pokličkou vaříme asi 1 hodinu. Do polévky přidáme těstoviny a vaříme dalších 15 minut.
Pro přípravu pesta vložíme do mixéru lístky bazalky a prolisovaný česnek. Vše rozmixujeme dohladka. Rajče zalijeme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Smícháme se směsí bazalky a česneku, poté přisypeme sýr a přidáme rajčatovou pastu. Za stálého míchání postupně přiléváme olej. Pesto přidáme do polévky až těsně před podáváním.
Zeleninovou polévku s pestem podáváme horkou a s křupavým chlebem. Recept je pro 4 - 6 osob.