Zeleninová směs s houbami na zimu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 kg paprika
1 kg rajčata
1 kg cibule
1 kg lilek
1 kg houby
3 ks masox
0 l slunečnicový olej
1 lžička mletý pepř
0 l panenský olivový olej
2 balíčky směs koření na čínu
podle chuti
5-6 lžiček sůl
0 lžiček chilli koření

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce dáme oba druhy oleje. Na nich 4 minuty orestujeme lilek nakrájený na menší tenké kousky. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli a zase asi 8 minut restujeme. Nyní do hrnce nasypeme na kratší proužky krájenou papriku, rajčata, sůl, koření, pepř, masox, chilli koření a směs promícháme. Dusíme asi tak 20 - 25 minut a směs často mícháme, aby se nepřichytila

  2. ke dnu hrnce.

  3. Po této době již směs pustila šťávu a my do ní nasypeme poslední surovinu a to na hrubší plátky nakrájené houby. Vhodné jsou žampiony, hlíva či lesní houby. Zamícháme a už odkryté vaříme za stálého míchání ještě 10 minut. Naposledy osolíme a dochutíme. Horkou zeleninovou směs plníme do zavařovacích skleniček, které stavíme po uzavření víčkem dolů než vychladnou. Takto by měli vydržet v chladničce 1 - 2 měsíce. Pokud chceme delší skladovatelnost, sklenky se směsí sterilujeme 10 minut při 90 °C.

  4. Zeleninová směs s houbami na zimu se dá využít jako pikantní příloha k bramborům, pikantní lečo, přídavek do různých gulášů, zahuštěná nebo s uzeninou jako náplň do různých placek či na topinku. Použijeme-li lesní houby, směs ztmavne, ale bude zase voňavější.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!