Zeleninová směs s houbami na zimu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 kg paprika 1 kg rajčata 1 kg cibule 1 kg lilek 1 kg houby 3 ks masox 0 l slunečnicový olej 1 lžička mletý pepř 0 l panenský olivový olej 2 balíčky směs koření na čínu podle chuti 5-6 lžiček sůl 0 lžiček chilli koření
Postup Zeleninová směs s houbami na zimu recept
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce dáme oba druhy oleje. Na nich 4 minuty orestujeme lilek nakrájený na menší tenké kousky. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli a zase asi 8 minut restujeme. Nyní do hrnce nasypeme na kratší proužky krájenou papriku, rajčata, sůl, koření, pepř, masox, chilli koření a směs promícháme. Dusíme asi tak 20 - 25 minut a směs často mícháme, aby se nepřichytila
ke dnu hrnce.
Po této době již směs pustila šťávu a my do ní nasypeme poslední surovinu a to na hrubší plátky nakrájené houby. Vhodné jsou žampiony, hlíva či lesní houby. Zamícháme a už odkryté vaříme za stálého míchání ještě 10 minut. Naposledy osolíme a dochutíme. Horkou zeleninovou směs plníme do zavařovacích skleniček, které stavíme po uzavření víčkem dolů než vychladnou. Takto by měli vydržet v chladničce 1 - 2 měsíce. Pokud chceme delší skladovatelnost, sklenky se směsí sterilujeme 10 minut při 90 °C.
Zeleninová směs s houbami na zimu se dá využít jako pikantní příloha k bramborům, pikantní lečo, přídavek do různých gulášů, zahuštěná nebo s uzeninou jako náplň do různých placek či na topinku. Použijeme-li lesní houby, směs ztmavne, ale bude zase voňavější.