Žemlovka s rozinkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr 2 ks vejce 4 lžíce máslo 100 g rozinky 1 ks citron 0.5 ks veka muškátový oříšek 250 ml smetana ke šlehání na ozdobu moučkový cukr skořicový cukr
Postup Žemlovka s rozinkami recept
Postup přípravy receptu
-
Rozinky omyjeme a dobře osušíme. Veku nakrájíme na tenounké plátky a rozdělíme ji na 3 stejné části. V horké vodě pořádně omyjeme citron a kůru z něj nastrouháme.
Pekáček nebo zapékací misku pořádně vymažeme máslem nebo herou.
Na dno vymazané nádoby rozložíme první třetinu veky. Zakápneme je troškou rozhřátého másla a posypeme polovinou rozinek a polovinou citronové kůry.
Přikryjeme je druhou třetinou plátků veky. Opět zakápneme máslem a posypeme zbytkem rozinek a citronové kůry.
Vše zakryjeme poslední částí veky. Ve smetaně rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme veku v nádobě. Posypeme cukrem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pokapeme zbytkem másla
Pečeme ve vyhřáté troubě na 225° C a po 10 minutách teplotu snížíme na 200° C. Pečeme dokud nákyp neztuhne.
Hotovou žemlovku ozdobně sypeme moučkouvým a skořicovým cukrem.