Žemlovka s rozinkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce cukr
2 ks vejce
4 lžíce máslo
100 g rozinky
1 ks citron
0.5 ks veka
muškátový oříšek
250 ml smetana ke šlehání
na ozdobu
moučkový cukr
skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky omyjeme a dobře osušíme. Veku nakrájíme na tenounké plátky a rozdělíme ji na 3 stejné části. V horké vodě pořádně omyjeme citron a kůru z něj nastrouháme.

  2. Pekáček nebo zapékací misku pořádně vymažeme máslem nebo herou.

  3. Na dno vymazané nádoby rozložíme první třetinu veky. Zakápneme je troškou rozhřátého másla a posypeme polovinou rozinek a polovinou citronové kůry.

  4. Přikryjeme je druhou třetinou plátků veky. Opět zakápneme máslem a posypeme zbytkem rozinek a citronové kůry.

  5. Vše zakryjeme poslední částí veky. Ve smetaně rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme veku v nádobě. Posypeme cukrem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pokapeme zbytkem másla

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 225° C a po 10 minutách teplotu snížíme na 200° C. Pečeme dokud nákyp neztuhne.

  7. Hotovou žemlovku ozdobně sypeme moučkouvým a skořicovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!