Židovský Pretzel Challah recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- na potření 0.3 lžičky cukr 0.3 lžičky sůl 1 ks žloutek 1 lžíce voda těsto 1 lžička sůl 1 ks vejce 2 lžíce máslo 0.3 hrnku solamyl 4 l voda 2 lžičky droždí 1 lžíce cukr krupice 2-3 hrnky polohrubá mouka 1 lžíce rostlinný olej 0 hrnků teplá voda 0 hrnků hnědý cukr 0 hrnků jedlá soda 0 hrnků hrubá sůl
Postup Židovský Pretzel Challah recept
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobíme droždí do mísy, ocukrujeme a zalijeme teplou vodou. Vše rozmícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Vmícháme olej, sůl a vejce. Poté začneme po částech přidávat mouku a dobře zpracujeme. Rukama těsto hněteme a přidáváme mouku, dokud těsto nebude elastické, ale ne lepivé.
Naplníme hrnec vodou a dáme vařit. Mezitím vyjmeme těsto z mísy a vymyjeme misku. Vymažeme ji rostlinným olejem. Zatlačíme těsto zpět do spodní části mísy a pak převrátíme tak, že obě strany budou lehce navlhčeny olejem. Poté mísu s těstem zakryjeme utěrkou. Mísu s těstem vložíme do trouby na střední mřížku.
Hrnec s vařící vodou umístíme do trouby pod mísu s těstem. Zavřeme troubu, tím se vytvoří teplé a vlhké místo pro kynutí. Necháme kynout 1 hodinu. Poté vyndáme těsto a několikrát do něj udeříme pěstí, abychom se zbavili vzduchových kapes. Opět mísu s těstem přikryjeme a dáme do trouby zase na 1 hodinu. Poté vyjmeme z trouby, těsto opět několikrát udeříme pěstí a vyndáme na pomoučněný vál. Těsto chvilku hněteme. Je-li potřeba, přidáme mouku, abychom předešli lepkavé konzistenci. Pleteme copy z šesti pramenů stejně, jako se plete vánočka. Pleteme radši menší copy. Copy by měly být dva plus jeden menší. Na stůl rozprostřeme utěrky a copy na ně položíme a necháme kynout 45 minut.
Hluboký, široký hrnec či pekáč naplníme 4 l vody, přidáme jedlou sodu a hnědý cukr. Ponoříme copy do vroucí vody po dobu 30 sekund. Otočíme je, aby obě strany byly rovnoměrně namočené. Odstraníme copánky z vody a položíme je zpět na utěrku. Copy budou vypadat poklesle, ale při pečení se opět nafouknou. Utěrka nasaje přebytečné množství vody z těsta.
Pro vaječnou glazuru spolu rozšleháme žloutek, vodu, cukr a sůl dohladka. Plechy vyložíme pečícím papírem a jemně posypeme solamylem. Solamyl ještě více zajistí, že se copy nepřipečou. Copy položíme na plechy a potřeme vaječnou směsí. Opravdu jemně posypeme copy krystalovou solí. Může se stát, že je přesolíte. Copy pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 - 40 minut. Po 15 minutách copy vyndáme z trouby a centrální část potřeme tenounkou vrstvou vajíčkové směsi, protože prostředek copu má tendenci se roztahovat. Poté otočíme plech s copem, aby se přední strana dopekla v zadní části trouby. Pečeme dalších asi 15 min dozlatova. Po vyjmutí z trouby, můžeme copy potřít rozpuštěným máslem, ale to už nebude pravý košér Challah.
Židovský Pretzel Challah servírujeme teplý nebo ohřátý.