Sváteční drůbeží vývar consomé recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1/2 ks cibule 5 ks bílek 1 ks rajče 1/4 ks pórek 1 ks mrkev 1 ks bobkový list 1 řapík řapíkatý celer 2,5 l drůbeží vývar 15 kuliček celý černý pepř 5 kuliček celé nové koření 500 g mleté drůbeží maso 1 ks menší cibule se slupkou
Postup Sváteční drůbeží vývar consomé
Postup přípravy receptu
-
Základem consomé je klasický drůběží vývar, který si připravíme den předem z kuřecích skeletů, kostí a odřezků drůbežího masa se zeleninou a polévkovým kořením. Slitý vývar uchováme v lednici do druhého dne
Vlastní příprava consomé. Menší cibuli se slupkou rozkrojíme na poloviny a na pánvi ze všech stran opečeme dotmava. Očištěný řapíkatý celer a větší mrkev nastrouháme najemno a promícháme s jemně nasekanou cibulkou, nasekaným pórkem a mletým drůbežím masem. Poté do směsi důkladně zapracujeme lehce prošlehané bílky
Vše vložíme do většího hrnce, osolíme a zalijeme den předem připraveným studeným vývarem a velmi důkladně rozmícháme. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, přidáme opečenou cibuli, nakrájené větší rajče, česnek a sítko s bylinkami (bobkový list, celý černý pepř, nové koření). Polévku zvolna vaříme asi 2 hodiny. Potom vývar naběračkou postupně scedíme přes plátýmko do polévkové mísy
Sváteční drůbeží vývar consomé servírujeme podle obliby a chuti třeba s játrovými nebo masovými knedlíčky, nebo jen tak se zeleninou.