Sváteční boží milosti recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 50 g máslo 1 lžíce rum 2 ks žloutek 1/2 ks citron 50 g cukr krupice cukr moučka vanilkový cukr 250 g hladká mouka 4 lžíce zakysaná smetana olej na smažení 1 špetka kypřící prášek do pečiva
Postup Sváteční boží milosti
Postup přípravy receptu
-
Odvážíme si mouku a promícháme ji se špetkou prášku do pečiva a soli. Mouku vsypeme na vál, doplníme cukrem, žloutky, na kousky pokrájeným změklým máslem a přidáme šťávu z půlky citronu. Nezapomeneme na zakysanou smetanu a podle chuti přidáme i rum
Ze všech surovin důkladně zpracujeme rukama hutné těsto, které uložíme alespoň na 30 minut do lednice odležet
Z těsta vyválíme na pomoučněné desce plát asi 4 mm silný. Pomocí rádýlka nakrájíme obdélníky či čtverce, které ve středu ještě dvakrát nakrojíme
Boží milosti smažíme ve větším množství rozpáleného oleje (ještě lépe sádla), dokud nezrůžoví. Je to opravdu jen chvilka. Boží milosti by se nám měly během smažení nafouknout, nedaří-li se to, přiklopíme je na pár vteřin pokličkou
Boží milosti klademe na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk a ještě horké je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru
A pak už si jen pochutnáváme. Boží milosti jsou velmi křehké a dobré. Chutnají dobře ještě teplé, ale stejně tak i den odleželé.