Babiččin strouhaný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 ks vejce 250 g máslo 2 lžíce kakao 1 ks prášek do pečiva 400 g hladká mouka 2 lžíce třtinový cukr náplň 4 ks vejce 100 ml rum 100 g rozinky 1 ks vanilkový cukr 300 g třtinový cukr 750 g tvaroh (vanička)
Postup Babiččin strouhaný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Rozinky namočíme do rumu nejlépe den předem.
Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 koule stejné velkosti. Necháme v mrazáku ztuhnout.
Připravíme si náplň, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a postupně přidáváme sníh z bílků. Šlehačem vyšleháme hmotu do jemna (bez hrudek) v případě potřeby přidáme trochu mléka na zředění. Dále vmícháme rozinky i s rumem a můžeme přidat ještě lžíci rumu navíc.
Jednu polovinu těsty nastrouháme na struhadle nahrubo a nasypeme ji na plech (vymazaný tukem nebo s pečícím papírem). Rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň, kterou posypeme druhou polovinou nastrouhaného těsta. Poté strouhaný koláč pečeme v předehřáté troubě 30 - 40 minut na 165 °C (horkovzdušná trouba).
Po upečení je lepší když necháme babiččin strouhaný koláč odpočinout do druhého dne - změkne a nedrobí se tolik jako hned po upečení.