Babiččin strouhaný koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
250 g máslo
2 lžíce kakao
1 ks prášek do pečiva
400 g hladká mouka
2 lžíce třtinový cukr
náplň
4 ks vejce
100 ml rum
100 g rozinky
1 ks vanilkový cukr
300 g třtinový cukr
750 g tvaroh (vanička)

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky namočíme do rumu nejlépe den předem.

  2. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 koule stejné velkosti. Necháme v mrazáku ztuhnout.

  3. Připravíme si náplň, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a postupně přidáváme sníh z bílků. Šlehačem vyšleháme hmotu do jemna (bez hrudek) v případě potřeby přidáme trochu mléka na zředění. Dále vmícháme rozinky i s rumem a můžeme přidat ještě lžíci rumu navíc.

  4. Jednu polovinu těsty nastrouháme na struhadle nahrubo a nasypeme ji na plech (vymazaný tukem nebo s pečícím papírem). Rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň, kterou posypeme druhou polovinou nastrouhaného těsta. Poté strouhaný koláč pečeme v předehřáté troubě 30 - 40 minut na 165 °C (horkovzdušná trouba).

  5. Po upečení je lepší když necháme babiččin strouhaný koláč odpočinout do druhého dne - změkne a nedrobí se tolik jako hned po upečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!