Babiččin švestkový kompot recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

300 g cukr
1 l voda
3 kg švestky

Postup přípravy receptu

  1. Ze začátku to bude chtít trochu času, trpělivosti a třeba i pomocníka pro vypeckovávání. Pak už to půjde velice snadno a rychle

  2. Vypeckované švestky namočíme do většího množství vody, švestky tak dobře propláchneme a snadněji zbavíme několika případných červíků, které jsme při sběru mohli přehlédnout

  3. Mezitím si připravíme cukerný roztok, zhruba 300 g cukru na 1 l vody. Vodu necháme přejít varem a cukr v ní dobře rozpustit. Poté vybíráme švestky z vody sítem a necháme okapat, do připravených a čistých sklenic pak narovnáme půlky švestek tak, aby byly sklenice plné. Zalijeme mírně vychladlým cukerným roztokem a ihned dobře uzavíráme čistými víčky

  4. Švestkový kompot sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!