Babiččin švestkový kompot recept
Apetit Recepty chuťovkyPostup Babiččin švestkový kompot
Postup přípravy receptu
-
Ze začátku to bude chtít trochu času, trpělivosti a třeba i pomocníka pro vypeckovávání. Pak už to půjde velice snadno a rychle
Vypeckované švestky namočíme do většího množství vody, švestky tak dobře propláchneme a snadněji zbavíme několika případných červíků, které jsme při sběru mohli přehlédnout
Mezitím si připravíme cukerný roztok, zhruba 300 g cukru na 1 l vody. Vodu necháme přejít varem a cukr v ní dobře rozpustit. Poté vybíráme švestky z vody sítem a necháme okapat, do připravených a čistých sklenic pak narovnáme půlky švestek tak, aby byly sklenice plné. Zalijeme mírně vychladlým cukerným roztokem a ihned dobře uzavíráme čistými víčky
Švestkový kompot sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut.