Balkánská zapečená zelenina recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 vejce
3 rajčata
400 ml mléko
250 g zakysaná smetana
1 bílý jogurt
300 g balkánský sýr
5 bílé (zelené) papriky
1 lžíce Gustin (1 + 1/2 lžíce extra)
4 plátky sýr (sendvičový)
koření podle chuti (bazalka, oregáno, chilli, tymián, pepř)

Postup přípravy receptu

  1. 1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky (rajčata stačí na měsíčky, papriku na větší kostičky). Nakrájené suroviny naskládáme do vymazané a moukou vysypané zapékací misky (nebo pekáčku).

  2. 2. Balkánský sýr nakrájíme na drobné kostičky a naskládáme ho rovnoměrně na zeleninu do zapékací misky. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do vyšší nádoby a žloutky umístíme do zapékací misky mezi sýr.

  3. 3. K bílkům přilijeme do vysoké nádoby mléko a přidáme 1 vrchovatou lžíci Gustinu a podle chuti koření (ne sůl, sýr je slaný dostatečně). Směs zamícháme vidličkou tak, aby se Gustin dobře rozpustil, a nalijeme do zapékací misky.

  4. 4. Pak dáme do vyšší nádoby zakysanou smetanu s bílým jogurtem, přidáme 1/2 PL Gustinu a opět vidličkou dobře rozmícháme. Směs navrstvíme do zapékací misky a uhladíme (zelenina musí být zcela zalita). Nahoru naskládáme plátky sýra a podle chuti okořeníme. Pečeme při teplotě 210-230 °C po dobu asi 45 minut.

  5. TIP: Někdy pustí během pečení zelenina více vody než dokáže škrob ztužit, to ale není chuťově vůbec na škodu.

  6. Recept od Dr.Oetker www.oetker.cz.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!