Balkánská zapečená zelenina recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 vejce 3 rajčata 400 ml mléko 250 g zakysaná smetana 1 bílý jogurt 300 g balkánský sýr 5 bílé (zelené) papriky 1 lžíce Gustin (1 + 1/2 lžíce extra) 4 plátky sýr (sendvičový) koření podle chuti (bazalka, oregáno, chilli, tymián, pepř)
Postup Balkánská zapečená zelenina recept
Postup přípravy receptu
-
1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky (rajčata stačí na měsíčky, papriku na větší kostičky). Nakrájené suroviny naskládáme do vymazané a moukou vysypané zapékací misky (nebo pekáčku).
2. Balkánský sýr nakrájíme na drobné kostičky a naskládáme ho rovnoměrně na zeleninu do zapékací misky. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do vyšší nádoby a žloutky umístíme do zapékací misky mezi sýr.
3. K bílkům přilijeme do vysoké nádoby mléko a přidáme 1 vrchovatou lžíci Gustinu a podle chuti koření (ne sůl, sýr je slaný dostatečně). Směs zamícháme vidličkou tak, aby se Gustin dobře rozpustil, a nalijeme do zapékací misky.
4. Pak dáme do vyšší nádoby zakysanou smetanu s bílým jogurtem, přidáme 1/2 PL Gustinu a opět vidličkou dobře rozmícháme. Směs navrstvíme do zapékací misky a uhladíme (zelenina musí být zcela zalita). Nahoru naskládáme plátky sýra a podle chuti okořeníme. Pečeme při teplotě 210-230 °C po dobu asi 45 minut.
TIP: Někdy pustí během pečení zelenina více vody než dokáže škrob ztužit, to ale není chuťově vůbec na škodu.
Recept od Dr.Oetker www.oetker.cz.