Bezová šťáva podle babičky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks citron
2 kg cukr krupice
1 lžíce kyselina citronová
30 ks bezový květ
podle potřeby
kyselina sorbová

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce nalijeme 2 litry vody, převaříme a necháme vychladnout. Velké bezové květy lehce opláchneme a necháme okapat. Citrony nakrájíme na kolečka. Vše dáme do nádoby i s kyselinou citronovou a necháme 24 hodin stát v chladnější místnosti přikryté utěrkou.

  2. Poté vše scedíme přes plátno, přidáme cukr a pomůcku ke konzervování - kyselinu sorbovou, která zabrání vzniku plísní. Vše dobře rozmícháme až do úplného rozpuštění. Bezovou šťávu nalijeme do připravených čistých sklenic.

  3. Sklenice s bezovou šťávou uchováváme ve sklepě. Já je ještě na chvíli dávám do trouby, aby se zatáhlo víčko, ale nemusí být, pokud šťávu spotřebujeme do cca půl roku.

  4. Bezová šťáva podle babičky je opravdu výborná a ředíme ji podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!