Boloňské lasagně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
sůl
200 g máslo
1 ks cibule
1 ks cibule
200 ml smetana
1/4 ks celer
3 ks mrkev
500 g lasagne
150 g parmazán
pepř
150 ml červené víno
150 g hladká mouka
muškátový oříšek
600 g mleté hovězí maso
800 ml vlažné mléko
1 hrst čerstvé bylinky
100 ml extra panenský olivový olej
800 g krájená rajčata Valfrutta s bylinkami
200 ml rajčatové pyré Valfrutta

Postup přípravy receptu

  1. Bešamel (omáčka):

  2. 1. Cibuli pokrájejte nadrobno a opékejte ji na másle asi 3 minuty. Poté ji zasypte moukou, společně zarestujte jako jíšku a zalijte polovinou mléka

  3. 2. Za stálého míchání metlou přiveďte k varu, přilijte zbytek mléka a pomalu provářejte a míchejte ode dna asi 5 minut

  4. 3. Dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Nakonec zjemněte smetanou

  5. Ragú (náplň):

  6. 1. Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi rozpalte olivový olej a všechnu zeleninu na něm spolu s bylinkami opékejte

  7. 2. Jakmile začne zelenina růžovět, přidejte mleté maso a dále na nejvyšším plameni restujte. Maso mělněte vařečkou, aby se od sebe oddělilo. Opékejte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Poté směs zalijte vínem a nechte ho odpařit

  8. 3. Nakonec k masu přidejte rajčata, rajčatové pyré a 1 hodinu směs provářejte. Dochuťte solí a pepřem

  9. Dokončení:

  10. 1. Do zapékací nádoby rozetřete čtvrtinu bešamelu, čtvrtinu ragú, posypejte částí nastrouhaného parmazánu a položte pláty lasagní. Takto pokračujte, až je nádoba plná, ale nechte si několik lžic ragú stranou. Poslední vrstvu musí tvořit ragú zalité bešamelem a posypané parmazánem. Zbylým ragú vyplňte strany, kam se náplň nedostala. Máte-li lasagně sušené, pokrm překryjte alobalem

  11. 2. Zapékejte v troubě rozehřáté na 180°C asi 30 minut, alobal sejměte po 20 minutách

  12. Partnerem receptu je Valfrutta


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!