Boloňské lasagně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek sůl 200 g máslo 1 ks cibule 1 ks cibule 200 ml smetana 1/4 ks celer 3 ks mrkev 500 g lasagne 150 g parmazán pepř 150 ml červené víno 150 g hladká mouka muškátový oříšek 600 g mleté hovězí maso 800 ml vlažné mléko 1 hrst čerstvé bylinky 100 ml extra panenský olivový olej 800 g krájená rajčata Valfrutta s bylinkami 200 ml rajčatové pyré Valfrutta
Postup Boloňské lasagně
Postup přípravy receptu
-
Bešamel (omáčka):
1. Cibuli pokrájejte nadrobno a opékejte ji na másle asi 3 minuty. Poté ji zasypte moukou, společně zarestujte jako jíšku a zalijte polovinou mléka
2. Za stálého míchání metlou přiveďte k varu, přilijte zbytek mléka a pomalu provářejte a míchejte ode dna asi 5 minut
3. Dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Nakonec zjemněte smetanou
Ragú (náplň):
1. Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi rozpalte olivový olej a všechnu zeleninu na něm spolu s bylinkami opékejte
2. Jakmile začne zelenina růžovět, přidejte mleté maso a dále na nejvyšším plameni restujte. Maso mělněte vařečkou, aby se od sebe oddělilo. Opékejte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Poté směs zalijte vínem a nechte ho odpařit
3. Nakonec k masu přidejte rajčata, rajčatové pyré a 1 hodinu směs provářejte. Dochuťte solí a pepřem
Dokončení:
1. Do zapékací nádoby rozetřete čtvrtinu bešamelu, čtvrtinu ragú, posypejte částí nastrouhaného parmazánu a položte pláty lasagní. Takto pokračujte, až je nádoba plná, ale nechte si několik lžic ragú stranou. Poslední vrstvu musí tvořit ragú zalité bešamelem a posypané parmazánem. Zbylým ragú vyplňte strany, kam se náplň nedostala. Máte-li lasagně sušené, pokrm překryjte alobalem
2. Zapékejte v troubě rozehřáté na 180°C asi 30 minut, alobal sejměte po 20 minutách
Partnerem receptu je Valfrutta