Maminčiny boloňské špagety recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek sůl sůl 2 ks cibule voda 2 ks mrkev 500 g špagety 2 lžíce olivový olej 1 konzerva krájená rajčata masový vývar 500 g mleté maso 1,5 dl suché červené víno čerstvý tymián 2 - 3 řapíky řapíkatý celer mletý černý pepř čerstvé oregano
Postup Maminčiny boloňské špagety
Postup přípravy receptu
-
Cibule a česnek oloupeme. Mrkev oškrábeme, řapíkatý celer očistíme
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na jemné plátky nebo kostičky, můžeme jej i prolisovat. Mrkev s celerem také nakrájíme na menší kousky
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a pár minut za častého míchání restujeme. Poté vsypeme česnek, necháme jen krátce rozvonět. Přidáme ostatní zeleninu a znovu pár minut restujeme, občas promícháme
Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme otrhané čerstvé bylinky a mícháme, dokud se maso nezačne opékat. Voda se vypaří a maso začne zlátnout. V tuto chvíli zalijeme červeným vínem, po chvíli přidáme i nadrobno nakrájená rajčata s omáčkou
Pokud by nám v boloňské omáčce vadily kousky rajčat, můžeme použít rajčatové pyré. Všechno dobře promícháme a na mírném ohni necháme 45 - 60 minut dusit
Pokud by bylo potřeba, přiléváme vodu nebo masový vývar
Špagety uvaříme (těsně před dokončením boloňské omáčky) v osolené vodě al dente
Uvařené špagety scedíme a ihned servírujeme
Když má boloňská omáčka tu správnou hustotu, máme hotovo. Už jen podle potřeby dochutíme solí a kořením
Špagety rozdělíme do talířů, přelijeme je boloňskou omáčkou, dozdobíme zelenou bylinkou a můžeme podávat.