Maminčiny boloňské špagety recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 - 4 stroužky česnek
sůl
sůl
2 ks cibule
voda
2 ks mrkev
500 g špagety
2 lžíce olivový olej
1 konzerva krájená rajčata
masový vývar
500 g mleté maso
1,5 dl suché červené víno
čerstvý tymián
2 - 3 řapíky řapíkatý celer
mletý černý pepř
čerstvé oregano

Postup přípravy receptu

  1. Cibule a česnek oloupeme. Mrkev oškrábeme, řapíkatý celer očistíme

  2. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na jemné plátky nebo kostičky, můžeme jej i prolisovat. Mrkev s celerem také nakrájíme na menší kousky

  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a pár minut za častého míchání restujeme. Poté vsypeme česnek, necháme jen krátce rozvonět. Přidáme ostatní zeleninu a znovu pár minut restujeme, občas promícháme

  4. Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme otrhané čerstvé bylinky a mícháme, dokud se maso nezačne opékat. Voda se vypaří a maso začne zlátnout. V tuto chvíli zalijeme červeným vínem, po chvíli přidáme i nadrobno nakrájená rajčata s omáčkou

  5. Pokud by nám v boloňské omáčce vadily kousky rajčat, můžeme použít rajčatové pyré. Všechno dobře promícháme a na mírném ohni necháme 45 - 60 minut dusit

  6. Pokud by bylo potřeba, přiléváme vodu nebo masový vývar

  7. Špagety uvaříme (těsně před dokončením boloňské omáčky) v osolené vodě al dente

  8. Uvařené špagety scedíme a ihned servírujeme

  9. Když má boloňská omáčka tu správnou hustotu, máme hotovo. Už jen podle potřeby dochutíme solí a kořením

  10. Špagety rozdělíme do talířů, přelijeme je boloňskou omáčkou, dozdobíme zelenou bylinkou a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!