Bramborové knedlíky plněné cibulovým zelím recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 1 lžíce máslo 2 lžíce solamyl 600 g cibule 1 lžíce sádlo 140 g hrubá mouka 1 lžička vinný ocet 1/2 lžičky drcený kmín 600 g vařené brambory ve slupce 50 g dětská krupička 1 lžička třtinový cukr
Postup Bramborové knedlíky plněné cibulovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme cibulové zelí. Cibuli oloupeme. Půl kila cibule nakrájíme na plátky a ve větším množství vroucí vody povaříme asi 4 minuty. Pak cibuli scedíme a necháme okapat. Zbývajících 100 g cibule nakrájíme na drobné kostičky, které na sádle zvolna orestujeme do zlatova. K tomuto základu vmícháme okapanou povařenou cibuli, drcený kmín a sůl. Za stálého míchání zvolna opékáme, dokud nebude cibule měkká, ale nesmí být rozvařená a zkašovatět. Podle chuti cibulové zelí osladíme, okyselíme a necháme vychladnout
Připravíme si bramborové těsto. Předem uvařené a vychladlé brambory ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Spolu s hrubou moukou, krupičkou, solamylem, vejcem, solí a změklým máslem vypracujeme bramborové těsto. Z těsta tvoříme kulaté knedlíky, které plníme cibulovým zelím
Bramborové knedlíky plněné cibulovým zelím zvolna vaříme 8 - 12 minut (záleží na velikosti knedlíků). Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propíchneme vidličkou
Bramborové knedlíky plněné cibulovým zelím podáváme jako přílohu k pečenému vepřovému masu a drůbeži
Vegetariáni použijí v receptu místo sádla jiný druh tuku (olej, máslo).