Domácí chléb i pro začátečníky recept
Apetit Recepty hlavní chodyPostup Domácí chléb i pro začátečníky
Postup přípravy receptu
-
sůl a droždí. Chleba nehněteme, jen promícháme, aby se sypké spojilo s vodou. Nejlépe si polotovar připravíme v podvečer, neboť směs necháme v míse zakrytou fólií zhruba 14 hodin. Mouku použijeme podle chuti, světlou, žitnou a podobně. Těsto opravdu nehněteme
Za 14 hodin přeložíme těsto na moukou podsypaný vál a jemně párkrát přeložíme. Necháme ještě 15 minut odpočinout. Už se to bude mírně podobat bochníku. Po této době si polotovar přeložíme na moukou posypanou utěrku, nebo na pečící papír, dáme do nádoby dokynout a přikryjeme utěrkou. Takto necháme odpočívat 2 hodiny
Půl hodiny před uplynutím této doby, vložíme do trouby prázdný pekáč i s víkem a zapneme na 230 °C. Nejlepší je litinový, nebo římský hrnec, ale dá se to i v míse z jenského skla a nebo varného. Důležité je, aby mísa byla s víkem. Popř. můžeme zakrýt alobalem
Po 2 hodinách přeložíme těsto do horké nádoby a pečeme 30 minut. Pak odděláme víko a dopečeme kůrku asi 15 - 20 minut. Upečený chléb dáme vychladnout na mřížku.