Domácí chléb i pro začátečníky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5,5 lžiček sůl
5,5 hrnků voda
3 hrnky hladká mouka
0,5 lžiček sušené droždí

Postup přípravy receptu

  1. sůl a droždí. Chleba nehněteme, jen promícháme, aby se sypké spojilo s vodou. Nejlépe si polotovar připravíme v podvečer, neboť směs necháme v míse zakrytou fólií zhruba 14 hodin. Mouku použijeme podle chuti, světlou, žitnou a podobně. Těsto opravdu nehněteme

  2. Za 14 hodin přeložíme těsto na moukou podsypaný vál a jemně párkrát přeložíme. Necháme ještě 15 minut odpočinout. Už se to bude mírně podobat bochníku. Po této době si polotovar přeložíme na moukou posypanou utěrku, nebo na pečící papír, dáme do nádoby dokynout a přikryjeme utěrkou. Takto necháme odpočívat 2 hodiny

  3. Půl hodiny před uplynutím této doby, vložíme do trouby prázdný pekáč i s víkem a zapneme na 230 °C. Nejlepší je litinový, nebo římský hrnec, ale dá se to i v míse z jenského skla a nebo varného. Důležité je, aby mísa byla s víkem. Popř. můžeme zakrýt alobalem

  4. Po 2 hodinách přeložíme těsto do horké nádoby a pečeme 30 minut. Pak odděláme víko a dopečeme kůrku asi 15 - 20 minut. Upečený chléb dáme vychladnout na mřížku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!