Bramborové knedlíky plněné uzeným recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 1 kg brambory 1 ks brambory 1 ks cibule 1 lžička kmín 2 ks jablko 5 lžic sádlo 200 g krupice 4 lžíce cukr krystal 200 g polohrubá mouka 1 kg uzené maso 500 g kysané zelí
Postup Bramborové knedlíky plněné uzeným
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso si nejlépe den předem uvaříme, aby vychladlo a dalo se snadno nakrájet na kostičky. Maso ponoříme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme cca hodinu a půl. Poté vytáhneme a necháme vychladnout
Brambory očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme zcela doměkka s půl lžičkou soli a lžičkou kmínu. Poté pořádně brambory scedíme, ihned rozmačkáme mačkadlem na šťouchané brambory, zasypeme krupicí, zamícháme a necháme odklopené vychladnout. Chladnutí urychlíme umístěním hrnce například na balkon či za okno
Mezitím si připravíme zelí. Z obalu kysaného zelí částečně vylijeme nálev a zelí se zbytkem nálevu přemístíme do menšího hrnce. Podlijeme studenou vodou, aby bylo zelí téměř zakryto, zamícháme 2 lžíce cukru krystal, přivedeme k varu a 20 minut vaříme. Poté slijeme přebytečnou tekutinu a necháme na dně jen tak 1 cm
Nastrouháme 1 střední syrovou bramboru najemno a 2 jablka nahrubo. Povaříme 5 minut se zelím, které se nám takto zahustí
Vychladlé brambory s krupičkou lehce posolíme, přidáme vejce a polohrubou mouku. Uhněteme rukama rychle v těsto, když moc lepí, přidáme mouku, ale ne zbytečně moc, těsto by bylo tuhé. Jen tak ať moc nelepí, bude se ještě podsypávat při tvarování. Dáme vařit velký hrnec s vodou do 3/4 výšky hrnce
Uzené maso nakrájíme na kostičky. Těsto krájíme na menší díly, ze kterých tvarujeme hady a poté placičky, které plníme kostkami uzeného masa a zabalíme v kouli. Takto pokračujeme, až máme zpracováno všechno těsto a připraveny knedlíky
Knedlíky vaříme po 6 kusech ve vroucí vodě, zamícháme a vaříme 8 minut (v půlce opět promíchat). Důležité je, aby stále bublala voda kolem knedlíků, vaříme tedy na téměř nejsilnějším plameni. Po uvaření vytáhneme pomocí cedníku, necháme okapat, vložíme do velké mísy se lžící sádla, opatrně promícháme a přikryjeme čistou utěrkou. Dáme vařit další várku knedlíků
Nakonec si připravíme zkaramelizovanou cibulku. Velkou cibuli nakrájíme na tenké nudličky a smažíme na dvou lžících sádla na středním plameni. Jakmile začne zlátnout, přidáme 2 lžíce cukru krystal a promícháváme, necháme zkaramelizovat. Část zkaramelizované cibulky vmícháme do zelí a zbylou část necháme na ozdobení jednotlivých porcí
Bramborové knedlíky podáváme na lůžku z připraveného zelí a shora posypeme zkaramelizovanou cibulkou. Pokud nám zbylo uzené, můžeme také přidat několik kostek.