Bramborové pagáče v celku recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- sůl 300 g polohrubá mouka 1 balení kypřící prášek do pečiva čerstvě mletý černý pepř 3 lžíce domácí vepřové sádlo 3 lžíce domácí vepřové sádlo 1 kg brambory uvařené ve slupce typ c 250 g hustá kyselá smetana
Postup Bramborové pagáče v celku
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké je oloupeme a za tepla prolisujeme do mísy. Když brambory trošku vychladnou, přidáme sůl, prášek do pečiva, čerstvě mletý černý pepř, kyselou smetanu a domácí vepřové sádlo. Vejce se do tohoto těsta nepřidává
Dále přidáme jen část mouky a propracujeme. Je potřeba mouku přidávat postupně jen po troškách, ne najednou, aby bramborové těsto nebylo příliš tuhé. Mouky se přidá tolik, kolik brambory přijmou, záleží od toho, jak moučnaté brambory jsou. Začneme zpracovávat všechny suroviny důkladně rukama, až se všechno spojí v poloměkké těsto
Údaj mouky v surovinách je jen přibližný, možná budete potřebovat o něco méně, možná o něco více, a to v závislosti od moučnatosti vašich brambor. Pokud bychom to s moukou přece jen přehnali, potom přidáváme trochu kyselé smetany, dokud nedosáhneme požadované konzistence těsta
Těsto hned přeneseme na teflonovou fólii, neboť bramborové těsto stáním řídne, případně můžeme použit na plech i pečící papír. V obou případech nemusíme vymastit plech. Pokud je nepoužijeme, potom je nutné plech vydatně vymazat sádlem
Těsto rozválíme na velikost plechu a na tloušťku cca 1 cm, ostrým nožem vytvoříme rovnoběžnými řezy napříč o hloubce asi 0,5 mm mřížku na povrchu. Těsto se ničím nepotírá. Na vrch pagáčů dáme kousky tuhého domácího vepřového sádla
Pagáče pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem do pěkné zlato-červené barvy, v mé troubě to bylo 20 minut. Ještě teplé pagáče pokrájíme na čtverce
Bramborové pagáče v celku podáváme ke kyselé fazolové polévce. Pagáče pečené v celku jsou starodávným, laciným, sedláckým jídlem, které zasytí a zahřeje. Pagáče jsou výborné k sytým polévkám místo chleba, hodí se k polévce fazolové, zelné, čočkové, gulášové, dršťkové a dalším
Pagáče jsou vynikající i jako samostatné jídlo k večeři s čajem a výborně chutnají za tepla i za studena samostatně. Pagáče jsou důkazem toho, že brambory můžeme udělat na tisíc chutných způsobů, přitom příprava těchto pagáčů je velmi jednoduchá a rychlá
Pagáče jsou měkké a vláčné i druhý den. Moje babička pekla i 4 plechy najednou a my jsme se jich nedokázali přejíst, směle vyzkoušejte recept, určitě nebudete litovat, to vám garantuji.