Bramborové rizoto recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce česnek
sůl
mletý pepř
1 ks červená paprika
0.5 l zeleninový vývar
1 ks sladká smetana
1 lžíce drcený kmín
1 ks červená cibule
2 balíčky uzený sýr
0,5 kg nové brambory
20 dkg cukrový hrášek

Postup přípravy receptu

  1. Nové brambory nakrájíme i se slupkou na menší kostičky. Stejně tak i jednu červenou papriku, balíček sladkých hráškových lusků, ty překrojímy asi na 4x, záleží na velikosti

  2. Na trošce oleje orestujeme červenou cibulku a papriku, těsně před vložením brambor nakrátko osmažíme ještě s česnekem a mletým kmínem. Po vložení brambor pečlivě zamícháme, aby se každý kousek omastil. Chvíli restujeme, pak podlijeme naběračkou vývaru. Postupně mícháme, vaříme bez poklice a opakovaně podléváme. Asi po 10 minutách vaření přidáme nakrájene hrachové lusky. V této fázi už postupujeme obezřetně, ve finále nesmí být bramborové rizoto rozvařené na kaši! Takže lusky vložíme raději dříve, aby se stačily lehce provařit. Nakonec bramborové rizoto zalijeme sladkou smetanou, přidáme nadrobno nakrájený ovčí sýr - copánky, Můžou být i uzené, jídlu to pak dodá správný šmak. Necháme provařit. Konzistence by měla býti krémová, ale brambůrky nerozvařené!

  3. Pokrm se obejde bez masa či uzeniny, kdo chce, může si toto přidat při prvním smažení cibule. Kdo chce, může ve finále prosypat parmezánem. Obojí však není nutné, pokrm je již tak docela výrazný. Bramborové rizoto solíme až úplně nakonec!

  4. Při okamžité konzumaci si dáváme pozor! Pokrm si díky bramborům dost dlouho drží vysokou teplotu a je docela sytý. Pokud použijeme základní suroviny bez masa, dá se označit za vegetariánský a určitě nezruinuje peněženku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!