Bramborový koláč s vejci a rozmarýnem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce 5 lžic mléko 100 g ementál 200 g zakysaná smetana barevný pepř máslo na vymazání 800 g brambory vařené ve slupce 2 snítky čerstvý rozmarýn
Postup Bramborový koláč s vejci a rozmarýnem
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka, poté scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Sýr najemno nastrouháme
Připravíme si vaječnou směs. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme mléko, zakysanou smetanu, nasekaný rozmarýn, sůl a pepř. Směs dobře prošleháme
Kulatou zapékací mísu vymažeme máslem, poklademe první vrstvu brambor (2 kolečka na sebe) a zalijeme polovinou směsi a zasypeme polovinou sýra. Poté poklademe zbytek brambor, zalijeme druhou částí vaječné směsi a na povrchu posypeme sýrem
Bramborový koláč s vejci a rozmarýn dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 45 - 50 minut
Bramborový koláč s vejci a rozmarýnem necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme jako slané pohoštění.