Bramborový krém se smetanou recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

5 - 6 stroužků česnek
2 lžíce olej
sůl
5 - 6 ks brambory
1/ lžička kmín
1 hrst pažitka
1 - 1,5 l voda
1 - 2 špetky rozmarýn
citron
60 - 80 ml smetana ke šlehání
1 svazek jarní cibulka
čerstvě mletý pepř
2 lžíce koření Horalka

Postup přípravy receptu

  1. Větší brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Celý svazek jarní cibulky očistíme a nakrájíme na hrubo. Stroužky česneku oloupeme

  2. Ve větším hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, vsypeme cibulku a osmahneme. Přidáme brambory, česnek, krátce orestujeme, zasypeme kořením Horalka, kmínem, rozmarýnem, solí a zalijeme vodou podle potřeby. Množství vody přizpůsobíme velikosti brambor tak, aby polévka ve finále nebyla moc hustá, ale ani řídká. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut

  3. Bramborovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence, přilijeme smetanu a znovu promixujeme. Na závěr polévku podle potřeby dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a doplníme nadrobno nasekanou pažitkou. Můžeme i maličko okyselit - čerstvou citronovou šťávou

  4. Bramborový krém se smetanou podáváme horký a nejlépe chutná s česnekovými krutony.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!