Brambory pečené s bylinkami recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek petrželka pažitka bazalka oregano olivový olej 2 - 3 lžičky mořská sůl nové jarní brambory
Postup Brambory pečené s bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Nové jarní brambory důkladně omyjeme, případně zbavíme nečistot kartáčkem. Potom je podélně rozpůlíme a vyrovnáme na jemně vymaštěný plech, rovnou plochou bramboru směrem nahoru
Množství bylinek natrháme podle potřeby a podle chuti (na 8 brambor potřebujeme více než polovinu hrnku nakrájených bylin). Doporučuji, aby ve směsi převažovala bazalka
Byliny opláchneme studenou vodou, necháme okapat a jemně nasekáme. Česnek utřeme nebo prolisujeme. Byliny v hrnku smícháme se solí a česnekem a postupně přiléváme olivový olej. Oleje dáme takové množství, aby vznikla řídká a roztíratelná bylinková směs
Bylinkovou směsí potřeme půlky brambor a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě při 150°C, asi 20 minut. Záleží na velikosti brambor. Když jsou brambory měkké a dozlatova upečené, můžeme je podle chuti přisolit
Brambory pečené s bylinkami jsou výbornou přílohou k masu. Výtečně chutnají s ochuceným tvarohem - viz. Tvarohová pomazánka s brokolicí.