Brambory pečené s bylinkami recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

3 - 4 stroužky česnek
petrželka
pažitka
bazalka
oregano
olivový olej
2 - 3 lžičky mořská sůl
nové jarní brambory

Postup přípravy receptu

  1. Nové jarní brambory důkladně omyjeme, případně zbavíme nečistot kartáčkem. Potom je podélně rozpůlíme a vyrovnáme na jemně vymaštěný plech, rovnou plochou bramboru směrem nahoru

  2. Množství bylinek natrháme podle potřeby a podle chuti (na 8 brambor potřebujeme více než polovinu hrnku nakrájených bylin). Doporučuji, aby ve směsi převažovala bazalka

  3. Byliny opláchneme studenou vodou, necháme okapat a jemně nasekáme. Česnek utřeme nebo prolisujeme. Byliny v hrnku smícháme se solí a česnekem a postupně přiléváme olivový olej. Oleje dáme takové množství, aby vznikla řídká a roztíratelná bylinková směs

  4. Bylinkovou směsí potřeme půlky brambor a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě při 150°C, asi 20 minut. Záleží na velikosti brambor. Když jsou brambory měkké a dozlatova upečené, můžeme je podle chuti přisolit

  5. Brambory pečené s bylinkami jsou výbornou přílohou k masu. Výtečně chutnají s ochuceným tvarohem - viz. Tvarohová pomazánka s brokolicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!