Celozrnný chléb s mákem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
25 g kmín
70 ml med
50 g mák
300 ml vlažná voda
7 g sušené droždí
50 g žitná celozrnná mouka
350 g celozrnná pšeničná mouka
sezamová semínka
100 g slunečnicová semínka
100 g špaldová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme všechny mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka, kmín a mák. Přidáme med a 300 ml vody a důkladně promícháme. Těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme přibližně 2 hodiny kynout do tepla. Těsto se zdvojnásobí

  2. Poté těsto znovu pečlivě prohněteme a oboucháme. Vytvarujeme kulatý bochník a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Celozrnný chléb přemístíme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem

  3. Předehřejeme elektrickou troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem uděláme na bochníku křížem několik zářezů

  4. Celozrnný chléb s mákem pečeme půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na drátěné mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!