Celozrnný chléb s mákem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 25 g kmín 70 ml med 50 g mák 300 ml vlažná voda 7 g sušené droždí 50 g žitná celozrnná mouka 350 g celozrnná pšeničná mouka sezamová semínka 100 g slunečnicová semínka 100 g špaldová mouka
Postup Celozrnný chléb s mákem
Postup přípravy receptu
-
Smícháme všechny mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka, kmín a mák. Přidáme med a 300 ml vody a důkladně promícháme. Těsto důkladně hněteme alespoň 7 minut. Poté lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme přibližně 2 hodiny kynout do tepla. Těsto se zdvojnásobí
Poté těsto znovu pečlivě prohněteme a oboucháme. Vytvarujeme kulatý bochník a celý ho obalíme v sezamových semínkách. Celozrnný chléb přemístíme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem
Předehřejeme elektrickou troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem uděláme na bochníku křížem několik zářezů
Celozrnný chléb s mákem pečeme půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník necháme vychladnout na drátěné mřížce.